Kárpótlást ígértek, végül több milliót csaltak ki az endrefalviaktól

Endrefalva
Endrefalva
Vágólapra másolva!
Több mint 140 embert csaptak be Endrefalván. A csalók - egy apa és lánya - azt állították, hogy azok, akiknek hozzátartozói 1940 előtt születtek, valamint a Don-kanyarban elhunytak hozzátartozói  kárpótlást kaphatnak, 1 millió forintot. Elkérték az áldozatoktól a személyes adataikat, és pénzt is utaltattak velük a saját számlájukra. A csalók több mint 2 millió forintot zsebeltek be, és nem csak az 1200 fős településen.
Vágólapra másolva!

A Nógrád megyei kis falu Budapesttől körülbelül 100 km-re van. Először egy helyi nőt kérdezünk meg, hogy mit tud a csalásról. Azt mondja, hallott róla, hogy sok embert átvertek a faluban, és hogy 1500 forintot kértek tőlük, de szerencséjére őt nem keresték fel. Mások azt mondják, az egész egy hónapja kezdődött.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyik áldozat azt mondja, a csalók 3000 forintot kértek el tőle a személyes adataival együtt. Azt ígérték, hogy kétmillió forintot kap, ahogy mások is.


- mondja a helyi férfi, aki egyedül neveli a gyerekét. Neki szerette volna adni a pénzt.

Aztán az ígért kártérítés egyre csökkent, a határidő és az átvert emberek száma viszont nőtt.

A férfi azt is mondja, hogy nemcsak Endrefalván, hanem a környező településeken, például Salgótarjánban is sokaknak ígértek kárpótlást.

Ott állítólag 2-3 millió forintot szedtek össze a csalók.

„Már nemcsak ők csinálják ezt, hanem mások is" - meséli egy másik falubeli.

Az áldozatok azért sem gyanakodtak, mert az a hír járta a településen, hogy voltak olyan idős helybeliek, akik megkapták már a kártérítést. A felkeresett emberektől 1500-1600 forintot kértek a csalók.

Egy idő után a helyi postán észrevették, hogy az emberek mindig ugyanarra a számlaszámra utaltatják a kért összeget. Ekkor derült ki, hogy a számla tulajdonosa nem egy cég, hanem egy magánember.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Több környező postán ez után már nem tudtak pénzt utalni arra a számlára.

Kerestük a postán dolgozót, de nem akart beszélni az esetről.

„150-200 embert ha lehúznak egymillióval, az rengeteg pénz... Okosan csinálták" - mondja egy helyi férfi, aki azt is hozzáteszi, hogy ismerték az egyik csalót.

- teszi hozzá.

Neki azt állították, hogy három hét múlva alá is írhatják a papírokat Budapesten, és már meg is kapják a kárpótlást. Arra hivatkoztak, hogy a pénz osztrák, svájci és német alapokból származik.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy másik férfinak két lánya hívta fel a figyelmét a "remek lehetőségre".

„Engem is megkerestek a lányaim, hogy hallottak erről a dologról. Csak 1500 forintot kell hozzá befizetni."

Lefénymásoltatta a személyes iratait, aláírta a papírokat, és elvitték a csalóknak annak reményében, hogy 5-600 ezer forintot kapnak kártérítésül. Ez két hete történt. Végül nem fizette be a kért pénzt.

Fotó: Polyák Attila - Origo


A helyi rongy- és tollfeldolgozó üzemben háromszázan dolgoznak. Itt is jártak a csalók, hogy áldozatokat toborozzanak. A cégnél azonban azt mondták: ők nem tudnak róla, hogy bárkit átvertek volna a gyár dolgozói közül.

A rendőrségi szóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy az ország több megyéjében is becsaptak embereket a csalók. A rendőrök végül egy 66 és egy 51 éves férfi és egy 31 éves nő ellen indítottak eljárást üzletszerűen elkövetett csalás miatt.