Orbán Viktor: Kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat

Orbán Viktor; Beata Szydlo, Varsó
Varsó, 2017. szeptember 22. Orbán Viktor miniszterelnök és Beata Szydlo lengyel kormányfő sajtótájékoztatót tart Varsóban, a miniszterelnöki hivatalban 2017. szeptember 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem akarunk bevándorlóország lenni, ehhez jogunk van - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, miután találkozott Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel. A magyar miniszterelnök szolidaritásáról biztosította a lengyel kormányt a politikai indíttatású brüsszeli támadásokkal kapcsolatban. Beata Szydlo azt mondta: a migráció ügyében választott magyar és lengyel út helyes.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a találkozón kifejtette: Európában új helyzet alakult ki, élesen elvált egymástól a tagállamok két csoportja. Vannak azok az országok, amelyek már bevándorlóországok. Ezek jellemzően korábbi gyarmattartók, amelyek most bevándorlókra építenék a munkaerőpiacukat.

A másik csoportba tartozók nem kívánnak bevándorlóországgá válni. Ezek a demográfiai problémáikat családpolitikával, a munkaerő-problémáikat gazdaság- és családpolitikával akarják megoldani. Orbán Viktor kijelentette: az EU jövője azon múlik, hogy a két csoport hogyan tud megegyezni egymással.

Varsó, 2017. szeptember 22. Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Varsóban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Úgy fogalmazott, nem látja fényesnek a jövőt, a kölcsönös elfogadás helyett ugyanis jelenleg a bevándorlóországok arra akarják rákényszeríteni a nem bevándorlóországokat, hogy ők is azokká váljanak.

Bár a miniszterelnöki mandátum négy évre szól, a felelősség hosszabb időre, és nem akarnak olyan államot örökül hagyni, amely bevándorlóországgá vált - szögezte le.

„Mi elfogadjuk a bevándorlóországoknak azt a döntését, hogy ők bevándorlóországok lettek. Azt kérjük, fogadják el, hogy mi meg nem akarunk azok lenni" - mondta a Beata Szydlo lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatóján a miniszterelnök, úgy fogalmazva: „kiköveteljük magunknak azt a jogot, hogy tartsák tiszteletben a magyar nemzetnek azt a döntését, mi nem kívánunk olyanná válni, mint amilyenek most ők". Nem akar kevert népességet, nem akarja azt, amit másutt látni, hogy "a keresztény elem folyamatosan csökken", és veszít az életet befolyásoló képességéből - mondta Orbán Viktor.

A találkozón a két miniszterelnök megerősítette Lengyelország és Magyarország közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyes - mondta a kérdésről Beata Szydlo lengyel miniszterelnök. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan azt mondta: „Tudomásul vesszük az európai bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen”.

A két miniszterelnök beszélt Európa jövőjéről, és megállapították: ha az unió jövőjével kapcsolatos viták fényében nézik, Lengyelország és Magyarország az eredeti, jelenleg hatályban lévő alapszerződés őre. Azért dolgoznak, hogy senki se térhessen el ettől a szerződéstől, amely a tagállamokból indul ki. "Mi ezt a gondolatot őrizzük" - mondta Orbán Viktor.

A szerződés szerint az EU alapját a minden országot megillető kölcsönös tisztelet és együttműködés szellemére kell építeni. Ami ma az unióban Lengyelországgal kapcsolatban zajlik, az nem egyszerűen politikai hiba, hanem alapvetően tiszteletlenség. Holott Lengyelországgal a tisztelet hangján kellene beszélni, ahogy azt az EU alapszerződése is előírja - szögezte le a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte: meghallgatta Beata Szydlo érvelését, és azt állapította meg, hogy alaptalanok a Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák. Magyarország nem tartja helyesnek, ha bármely tagállammal szemben alaptalan jogállami kritikát fogalmaznak meg, ezt az unió nem engedheti meg magának - hangoztatta. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy a Lengyelországot ért kritikák politikai indíttatásúak, a folyamat "inkvizíciós eljárásra hasonlít". Magyarország mindig szolidáris lesz azokkal, akikkel szemben ilyen eljárást akarnak megindítani - szögezte le.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor kijelentette: olyan EU kell, amely nem teszi lehetővé, hogy az európai intézmények, különösen a bizottság "lopakodó módon" újabb és újabb jogköröket vonjon el a tagállamoktól. Kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat akarnak - mondta, hozzátéve: szerinte ezért támadják Lengyelországot.

A lengyel GDP növekedése fantasztikus, az állam gazdasági teljesítménye húzóerő az EU számára - hangoztatta, megjegyezve: a magyarok, de a szlovákok és a csehek is ott vannak a lengyelek nyomában; egy olyan régió két miniszterelnöke találkozott, amely nélkül az unió gazdasági teljesítménye jóval szerényebb lenne.

Azt is mondta, a magyarok és a lengyelek jól működtek együtt a történelem során, és most is keresik ennek lehetőségeit. Beata Szydlóval arról beszéltek, hogy egy-két nagy közös lengyel-magyar projektet mindenképpen el szeretnének indítani. Ha ehhez csatlakozik a többi visegrádi ország is, azt örömmel veszik. A konkrétumokról még tárgyalnak.

Orbán Viktor tárgyal még Marek Kuchcinskivel, a lengyel parlamenti alsóház, valamint Stanislaw Karczewskivel, a felsőház elnökével. Tárgyal Andrzej Duda lengyel államfővel, interjút ad a varsói magyar nagykövetségen, valamint találkozik Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnökével is.

A miniszterelnököt útjára többek között Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is elkísérte.