Sokan támogatják az európai kisebbségek védelmét

Berényi József
Vágólapra másolva!
Erdélyben a legjobban, de a Felvidéken is jól halad az aláírásgyűjtés, amelyet a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására indítottak – hangzott el pénteken Pozsonyban. A sajtótájékoztatót az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által jegyzett Minority SafePack kezdeményezésről Vincze Loránt, a FUEN elnöke és Berényi József az aláírásgyűjtés felvidéki szervezője és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke tartotta.
Vágólapra másolva!

Az egyes kisebbségi jogok EU-s kodifikálását célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés keretében 2018 március végéig több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább hét tagországában.

– mondta Vincze Lóránt, hozzátéve: az addig összegyűlt aláírásokról az első számokat decemberben hozzák majd nyilvánosságra.

A FUEN elnöke hangsúlyozta: óriási az ügy iránti lelkesedés, ami azt mutatja, hogy annak érdekében erősen összefogtak a magyar közösségek és más országok nemzeti kisebbségei is, ami a FUEN 92 tagszervezetén keresztül egy összeurópai összefogást mutat. A kezdeményezés fontossága kapcsán rávilágított: hatalmas többletet jelentene egy, a kisebbségek védelméről szóló európai szintű törvény, mivel ebben a pillanatban nulla az EU szintjén a kisebbségek védelmére kidolgozott kötelező erejű szabályozás.

A Minority SafePack polgári kezdeményezésre megállapított limitek szerint Szlovákiából legkevesebb 7500 aláírást kell összegyűjteni jövő tavaszig, de a Felvidéken augusztus második felében elindított aláírásgyűjtés szervezői ennél jóval többet vállaltak: 50 ezer aláírást ígértek.

Berényi József Forrás: Origo

"Az aláírásgyűjtés jól halad, a vállalt 50 ezer jövő tavaszig nagy eséllyel meglesz" – mondta az eddigi eredményekről Berényi József. Bár még nem rendelkeznek pontos adatokkal, az eddig összegyűjtött aláírások száma alighanem már közelíti a Szlovákia számára megszabott limitet. Ugyanakkor rámutatott: vállalásuk ennél jóval nagyobb, és nagyon fontosnak tartják, hogy Szlovákiában a lehető legtöbb aláírás gyűljön össze, amivel összefüggésben sikeres egyeztetést folytattak a többi Szlovákiában élő nemzeti kisebbség – köztük a helyi németek és csehek – képviselőivel is.

A kezdeményezés fontosságát hangoztatva, és utalva a koppenhágai kritériumokra, megjegyezte:

az Európai Unió az egyes tagországok csatlakozását megelőzően igencsak odafigyelt arra, milyen az ott élő kisebbségek helyzete,

a belépést követően azonban ez megváltozott. "A belépés óta az ügyünket mostohán kezeli az EU" – állapította meg, hozzátéve: ez utóbbit hasonlóképpen látják mások mellett a német kisebbség képviselői is.

Az EU tagországaiban együttvéve csaknem 60 milliót tesz ki az ott élő őshonos kisebbségek lélekszáma. A Minority SafePack polgári kezdeményezés az ő jogaik EU-s kodifikálását célozza.

Annak bejegyzését korábban elutasította az Európai Bizottság (EB), de ezt a határozatát a kezdeményezők megtámadták az EU luxemburgi bíróságán és pert nyertek. Ezt követően idén márciusban az EB megállapodott a kezdeményezőkkel a javaslatcsomag részleges bejegyzéséről. Amennyiben 2018. április másodikáig sikerül összegyűjteni a polgári kezdeményezéshez szükséges 1 millió aláírást, az EB-nek véleményt kell fogalmaznia arról, hogy milyen irányba folytatja a kezdeményezésben indítványozott jogok megformálását.