Európának tudnia kell biztosítani a határait

Menekültek egy vagont tolva próbálnak áttörni a barikádon a görögországi Idomeni falu mellett. A hétvégén több demonstáricó volt a menekülttáborban a  hír miatt, hogy visszeküldik őket Törökországba migration Horizontal
Menekültek egy vagont tolva próbálnak áttörni a barikádon a görögországi Idomeniben. A hétvégén több demonstáricó volt a menekülttáborban a hír miatt, hogy visszeküldik őket Törökországba
Vágólapra másolva!
Európának képesnek kell lennie a határai biztosítására és az állampolgárai biztonságának garantálására - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Vágólapra másolva!

A schengeni egyezmény előírja a külső határok védelmét, az elmúlt fél év nyugat-európai nyilatkozataiban pedig visszatérően és egyre markánsabban fogalmazódott meg a külső határok védelmének szükségessége - mondta Bakondi György. Ugyanakkor nem feltétlenül ugyanazt értik a nyilatkozók a külső határok védelme alatt, mint a magyarok, mivel az látszik, hogy Nyugat-Európában a tervezett beléptetést és a kvóta szerinti tömeges szétosztást helyeznék továbbra is előtérbe. Teszik ezt attól függetlenül, hogy a migránsok által a mindennapok biztonságát fenyegető országokban jelentősen romlott a belbiztonsági helyzet, és egyre türelmetlenebbek az emberek - jegyezte meg.

A kvótaperben született bírósági döntésről Bakondi György azt mondta: az megnyitott egy kaput, ami a kötelező kvóták tömegessé válását és bevezetését jelenti. Felidézte: a döntést követően olyan nyilatkozatok jelentek meg, amelyek burkolt és kevésbé burkolt fenyegetéseket tartalmaztak, valamint az uniós forrásokhoz való hozzáférés akadályozását, csökkentését helyezték kilátásba azoknak az országoknak, akik nem hajtják végre a kvótát.

Bakondi György úgy fogalmazott: központilag irányított, a nemzetállamok véleményét figyelmen kívül hagyó, ezáltal az adott nemzet identitására, belbiztonságára, szuverenitására kiható súlyos döntésekre készülnek Brüsszelben.