Orbán Viktor visszaverte az ellenzéki támadásokat

Kósa Lajos; Harrach Péter; Orbán Viktor
Budapest, 2017. szeptember 18. Orbán Viktor miniszterelnök válaszol a frakcióvezetők felszólalásaira, akik reagáltak a kormányfő napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 18-án. Mögötte Kósa Lajos, a Fidesz (b) és Harrach Péter, a KDNP (j) frakcióvezetője. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ahogy azt már megszokhattuk, Orbán Viktor napirend előtti felszólalását teljes pályás ellenzéki letámadás követte, azonban a kormányfő - túlzás nélkül - lemosta az ellenzéket. Az ellenzék kétségkívül leszerepelt.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök válaszol a frakcióvezetők felszólalásaira, akik reagáltak a kormányfő napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 18-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor viszonválaszát azzal kezdte, hogy "úgy látom, hogy a nyár során elszaporodtak a miniszterelnök-jelöltek", akik azzal a problémával küzdenek, hogy az emberek nem veszik őket komolyan, sőt lassan már láthatósági problémákkal is szembe kell nézniük. A kormányfő szerint ezzel magyarázható az, hogy az ellenzéki politikusok durvák és személyeskedőek voltak az ülésteremben.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke természetesen egy szót sem reagált a miniszterelnök felszólalásában közöltekre, hanem elmondta, hogy szerinte lánglelkű demokratából despota lett. Elmondta továbbá, hogy szerinte 2018-ban a Jobbik fogja nyerni a választásokat, és elszámoltatás lesz a mostani kormánypárti politikusokkal szemben. Vona továbbá kijelentette, hogy örömmel vállalja azt is, hogy a kormánypárti média ezért megpróbálja karaktergyilkolni őt.

No, mindenesetre Orbán Viktor viszontválaszában elmondta, hogy

Vona Gábor Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Vona Gáborra külön cikkben visszatérünk, de érdekes volt az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan reakciója is. Elmondta, hogy szerinte embereket foglalkoztató valódi kérdésekről kellene szólnia a Fidesz által meghirdetett nemzeti konzultációnak.Tóth Bertalan szerint egy "rohadó ország" van körülöttünk, és ő is elszámoltatást ígért a kormánypártiaknak.

Orbán Viktor viszontválaszában felhívta az MSZP frakcióvetőjének a figyelmét arra, hogy mást mondanak ellenzékben, mint amit kormányon cselekedtek. Azt is mondta, hogy nem lehet egészségügyben, oktatásban vagy a nyugdíjasoknak "hetet-havat" megígérni, és amikor kormányoznak, az ellenkezőjét cselekedni. Hozzátette: az emberek emlékeznek arra, hogy a szocialisták elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól, a kórházi ápolóktól, a nyugdíjasoktól.

Harmadikként Szél Bernadett, az LMP társelnöke válaszolt a miniszterelnök szavaira, és elmondta, hogy "a kerítést senki nem fogja lebontani, a kvótát senki nem fogja bevezetni". Elmondta továbbá, hogy a jövő évi választás egyvalamiről fog szólni, arról, hogy a magyar emberek és Magyarország le tudják-e rázni az elmúlt harminc év politikáját.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök az LMP-s képviselő felszólalására adott viszontválaszában kifejtette, hogy az LMP EP-képviselője a nyilatkozata szerint nem tudja elképzelni a válság megoldását, csak kvótákkal,

A kormányfő nyilvánvalóan arra utalt, hogy Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője még 2016 júliusában nyilatkozott úgy az MTI-nek, hogy a menekültügy a kötelező kvótával kezelhető, és az LMP el tudja fogadni.

Vagyis hogy úgy tagadta a kvótákat az LMP vezetője, hogy éppen egy LMP-s uniós képviselő beszélt korábban az elfogadásáról.

Hogyan is vehetnék komolyan az ellenzéki pártokat a választók, amikor Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Horváth Csaba (MSZP) is álproblémának nevezte a bevándorlást - kérdezte továbbá a miniszterelnök. Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy Szeged lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, majd később azt mondta, azon lesznek, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen - idézte a kormányfő.

Miért gondolják, hogy önökre fognak szavazni a magyar választópolgárok azért, hogy minél hamarabb lebontsák a kerítést? - tudakolta Orbán Viktor. A szintén szocialista Tóth Bertalannak címezve szavait emlékeztetett arra, hogy a frakcióvezető korábban azt mondta, kötelező betelepítési kvóta nincs, és nem is lesz. Akkor most miről döntött a bíróság? - kérdezte.