Kovács Zoltán: Magyarország tudomásul veszi a kvótaper ítéletét

Olasz rendőrök vízágyúkkal szorították ki a migránsokat
Róma, 2017. augusztus 24. Olasz rendőrök vízágyúkkal szorították ki a migránsokat a Termini római központi vasútállomás előtti parkban 2017. augusztus 24-én. A római idegenrendészet közleménye szerint a mintegy száz migránst korábban egy üresen álló közeli épületből távolították el. Más szálláslehetőséget ajánlottak fel nekik, de ezt elutasították, és öt napja a vasútállomás előtti téren telepedtek le. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem ért vele egyet, de Magyarország tudomásul veszi az Európai Bíróság döntését. A jogi és politikai harc viszont sok szempontból csak most kezdődik a migránskvóták ellen - közölte a kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán nemzetközi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, Magyarország egyike volt azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek mindent megtettek a migrációs válság idején.

- fogalmazott.

Mint mondta, a magyar kormány elutasítja a szolidaritás új, egyoldalú és elfogult meghatározását, amely kizárólag a kvótarendszerben való részvételre szűkítené le a fogalmat. A magyar kormány szerint ugyanis a szolidaritás fő fokmérője az, hogy valamely ország betartja-e a már létező szabályokat vagy sem, márpedig Magyarország az elmúlt két évben

883 millió eurót, vagyis átszámítva 270 milliárd forintot költött a határvédelemre,

s ezzel nemcsak magát, hanem például Ausztriát és Németországot is védte.

Olasz rendőrök vízágyúkkal szorították ki a migránsokat a Termini római központi vasútállomás előtti parkban 2017. augusztus 24-én. A római idegenrendészet közleménye szerint a mintegy száz migránst korábban egy üresen álló közeli épületből távolították el. Más szálláslehetőséget ajánlottak fel nekik, de ezt elutasították, és öt napja a vasútállomás előtti téren telepedtek le. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Hozzátette, hogy ezek csak a rendkívüli költségek, amelyekben ugyan benne van a határkerítés építésére fordított pénz, de nem az teszi ki az összeg legnagyobb részét. Ezért Magyarország szolidaritást vár a többi tagállamtól és az uniós intézményektől.

Kovács Zoltán emellett kijelentette: az Európai Uniónak is érdeke lenne a józan hozzáállás, a migrációs helyzet ugyanis még mindig fenntarthatatlan.

Közölte, érthetetlen, miért akar az EU olyasmit ráerőltetni a tagállamokra, amelyet több ország is világosan elutasít. Egybehangzó döntéshozatalra lenne szükség, illetve

észszerű és végrehajtható döntésekre.

A kormányszóvivő elmondta azt is, a hatályos uniós szerződések értelmében nem kérdés, hogy Magyarország egyszer be fogja vezetni az eurót, de jelenleg ez nem áll érdekében az országnak, sok még a tennivaló.