Megerősítő kezelést kapnak a városligeti fák az átültetés előtt

Hulla
Halott a Városligeti-tóban
Vágólapra másolva!
Egy hónappal ezelőtt kezdték meg az előkészítését azoknak a városligeti fáknak, melyek a leendő Néprajzi Múzeum építésében érintettek. Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal megszállt területére kerül ugyan, de elővigyázatosságból indokolt a közvetlenül ott található néhány egyed Városligeten belüli átköltöztetése, írja a ligetbudapest.hu.
Vágólapra másolva!

A fák átültetésének előkészületeivel és azok átültetésével az 50 éves tapasztalattal rendelkező német Opitz GmbH és a magyar Galapos Zoo Service Kft. foglalkozik.

A német cég által kifejlesztett technológiák egész Európát tekintve a legkorszerűbbek,

nem hiába, hogy már több mint egymillió sikeres átültetésen van túl a vállalat. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az átültetésre elővigyázatosságból van szükség.

Az érintett fák egy féli évig tartó úgynevezett megerősítő kezelésben részesülnek.

A fa erősítésének folyamata több lépésből tevődik össze.

A kezelés első lépése, hogy alaposan beöntözik őket a szakemberek, majd kisebb árkokat köréjük ásva egy elválasztó réteget alakítanak ki a fa gyökérlabdája és a meglévő talajréteg között. Az így keletkezett árkon keresztül egészen a gyökérzethez tudnak hozzáférni a szakember, amit végül megmetszenek és

egy speciális gomba használatával elősegítik a gyökeresedést.

Ezt követően hónapokon keresztül helyükön maradék még a fák, hogy időt adjanak a fa gyökérzetének sűrűsödéséhez. A megújult, besűrűsödött hajszálgyökerek hálózatai elősegítik, hogy a fa teljes egészében felfrissüljön és megerősödjön az átültetés előtt.