Újabb rejtély: továbbra sem tudni, hogy miért van szabadlábon M. Richárd

M. Richárd, Dózsa György út gázoló
Vágólapra másolva!
Egy hétköznapi sofőrnek esélye sincs felmérni és reagálni arra, hogy egy városban közlekedő autó a megengedett sebesség háromszorosával közlekedik - mondta megkeresésünkre egy közlekedési szakértő. Márpedig a Dózsa György úti balesetben - amelyben két ember meghalt, és többen megsérültek - pontosan ez történt. Ráadásul a gyorsan hajtó sofőrről az is kiderült, hogy a baleset előtt kokainozott. Ezt ő maga vallotta be. Ennek ellenére szabadlábon védekezhet. 
Vágólapra másolva!

Ha valaki lakott területen belül 140-nel megy, ami majdnem háromszorosa a megengedettnek, az már bőven megtévesztő sebesség - ezt mondja az általunk megkérdezett közlekedési szakértő arra a felvetésre, hogy elkerülhető lett volna-e az a baleset, amely három hónapja történt, és amelyben két ember meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek.

A Dózsa György úti roncs Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ami biztos, hogy két autó karambolozott. Az egyik nem adta meg az elsőbbséget, csakhogy a másik - a sofőr ügyvédjének bevallása szerint - 140-nel ment. Erre mondja a szakértő, hogy ha valakinek egy ilyen sebességgel érkező autónak kell elsőbbséget adnia, akkor szinte esélye sincs, hogy elkerülje a balesetet.

A megtévesztő sebesség egészen pontosan azt jelenti, hogy az elsőbbséget élvező autó sokkal gyorsabban megy a megengedettnél, akkor ezzel megtévesztheti azt az autót, amelyiknek elsőbbséget kellene adnia.

Ebben az esetben a Citroënt.

Hodula Attila szerint

egy átlagos autóstól nem lehet elvárni, hogy erre a sebességkülönbségre reagáljon.

A mindennapi városi sofőr hozzá van szokva ahhoz, hogy mindenki nagyjából betartja a szabályokat, és olyan 50-60 körüli sebességgel közlekedik, ezzel kalkulál, amikor sávot vált, vagy amikor le akar kanyarodni balra. Az a sebesség, amivel annak az autónak a sofőrje ment, akinek elsőbbsége volt, jóval meghaladta a megengedettet, amit nem tudott felmérni, sem reagálni rá a másik autó sofőrje.

Ráadásul a gyorsan hajtó sofőr, M. Richárd vér- és vizelettesztje kimutatta, hogy drogozott a baleset előtt. Tegnap ő maga ismerte el, hogy kokainozott.

Zacher Gábor toxikológus azt mondja, ilyen esetekben vérből vagy vizeletből vesznek mintát, de lehetne nyálból vagy hajból is.

- mondja.

Ez azért nagyon fontos, mert ha vér- és vizeletmintát vesznek tőlünk, és a vérünkből nem mutatható ki a kábítószer, akkor már nem állunk a befolyásoltsága alatt, viszont a vizeletből még 48 óra múlva is kimutatható az, ha kokaint fogyasztottunk - teszi hozzá.

- ezt már maga M. Richárd írta a Pesti Srácoknak. Azt is írta, elismeri a bűnösségét, és őszintén bánja, hogy balesetet okozott, de emlékeztet rá, hogy a másik autó sofőrje is hibázott, és hogy az utasoknak be kellett volna kötniük magukat.

Arról azonban nem ír, hogy például ő maga be volt-e kötve, és hogy mennyivel ment. Igaz, ügyvédje korábbi állítását, amiről korábban írtunk - vagyis hogy M. Richárd legalább 140-nel ment -, nem cáfolta.

M. Richárd házi őrizetben van, a bíróság ugyanis úgy döntött, hogy nem rendeli el az előzetes letartóztatást. Pedig a rendőrség korábban arról beszélt, hogy több olyan bizonyítékuk is van, és a szakértői jelentések is arról árulkodnak, hogy a férfi okozta a balesetet. Ezt az ügyészség is így gondolta, és az ellen is fellebbeztek, hogy a férfi szabadlábon védekezhet.

Ami biztos, hogy a férfi több tízmilliós luxusautójával, egy fehér Mercedes kabrióval karambolozott egy másik autóval. A Citroën beleszállt a közeli buszmegállóba, a kocsiban ülő 23 és 37 éves férfi meghalt.

M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló Forrás: Origo

Borbély Zoltán közlekedési ügyvéd azt mondja, hogy

a halálos közúti baleset okozását 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik,

ha bebizonyosodik, hogy a férfi drogozott is, akkor akár hét évet is kaphat.

Közben egyébként az is kiderült, hogy M. Richárdnak nem volt jogosítványa, amikor a baleset történt. Azt ugyanis - egy másik baleset miatt - már korábban elvettek tőle.

Tegnap az Origónak azt mondta megkeresésünkre Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, hogy M. Richárdnak fogdában kéne lennie, nem ért egyet a házi őrizetével.