Menekültnek hazudta magát a Finnországban támadó terrorista

finnország késelés új képek
Police officers stand next to a person lying on the pavement in the Finnish city of Turku where several people were stabbed on August 18, 2017. Several people were stabbed in the southwestern Finnish city of Turku, police said after shooting and arresting a suspect. Public television station Yle reported that central Turku was on lockdown, with witnesses saying they had seen bodies lying on the ground in a busy area of the town. Businesses were shut. / AFP PHOTO / Kirsi Kanerva
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy menedékjogi eljárásban vett részt a pénteken Finnországban két embert meggyilkoló és legalább nyolcat megsebesítő 18 éves marokkói férfi. Egy éve érkezett az országba, befogadó központban lakott, most pedig kifejezetten nőkre vadászott a merénylet során.
Vágólapra másolva!

A támadó péntek délután megölt két embert, és nyolcat megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette. Mindkét halálos áldozat finn volt, de a sebesültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár. A sebesülteket Turku egyetemi kórházába szállították.

Háromnak súlyos az állapota, őket intenzív osztályon látják el.

A támadóról ismertté vált, hogy tavaly érkezett Finnországba, és

a támadáskor nyilvánvalóan nőket választott célpontnak.

Az MTV finn tévécsatorna névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy megtagadták tőle a menedékjogot, de a rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, és csak annyit közölt, hogy

„részese volt a menedékjogi eljárásnak”, továbbá hogy a turkui befogadó központban lakott.

A rendőrség közölte, hogy a férfi eddig nem volt hajlandó válaszolni a rendőrség kérdéseire, de a nap folyamán megpróbálják újra kihallgatni.

Forrás: AFP/Kirsi Kanerva

A lábon lőtt támadón kívül a finn rendőrség még négy marokkóit vett őrizetbe, és még egy ember ellen nemzetközi körözést adott ki. Korábban a rendőrség semmilyen, velük kapcsolatos figyelmeztetést nem kapott. Megkezdték az őrizetbe vettek kihallgatását, tisztázandó esetleges részvételüket a bűncselekményben. Az őrizetbe vett személyek kapcsolatban álltak a feltételezett merénylővel, de egyelőre nem tudni, hogy közük van-e a merénylethez.

Az utcai késelés után azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket szerte az országban, kiváltképpen a vasútállomásokon és a helsinki repülőtéren.