Idén már 13 ember fulladt a Balatonba

Vágólapra másolva!
Míg tavaly az egész szezonban 9-en, addig idén már 13-an fulladtak a Balatonba - tudta meg a Somogy Online a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságtól. A hatóság szerint azonban odafigyeléssel a legtöbb tragédia megelőzhető lenne.
Vágólapra másolva!

- A vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet - hívta fel a figyelmet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Balatoni vizirendőrök Fotó: Polyák Attila - Origo

Érdemes tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén - amikor a viharjelző percenként 45-öt villan - úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel: ilyenkor fürödni tilos, és - vitorlások kivételével - nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

Ne fürödjenek tilosban!

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság emellett azt javasolja, hogy

  • aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát,
  • a gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek, és senki se távolodjon el messze a parttól olyan eszközökkel, melyek a használatával nincs tisztában.
  • Kerülni kell a hirtelen vízbeugrást, hiszen nem lehetünk biztosak a vízmélységben, illetve a vízhőmérséklet is sokkhatással lehet a szervezetre.
  • Ha nem vagyunk biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre megyünk, használjunk mentőmellényt.
  • Lehetőleg kerüljék el a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) a nyílt vízen tartózkodást.
  • Ne fogyasszanak alkoholt, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  • Távol a parttól ne úszunk egyedül.

A hatóság arra is emlékeztet, hogy

csak ott szabad fürdeni, ahol azt tábla nem tiltja,

és a jogszabály kijelölt fürdőhelynek minősíti. Tilos viszont fürdeni például hajóútban, komp- és révátkelőhelyek száz méteres körzetében, kikötők, veszteglőhelyek, vízisportpályák és hajókiemelő berendezések területén és száz méteres körzetében.

Alkoholt ivott, mielőtt vízbe ugrott

Kedden kora hajnalban egy 19 éves fiatalember fulladt a Balatonba, miután a vízbe ugrott a balatonfüredi mólóról.

Az MTI információi szerint a Balatonnál nyári munkát végző fiatalember

Először még ki tudták húzni a társai, de másodszor is beugrott, majd elmerült. Holttestét a vízi mentők pár órával később, szonár segítségével találták meg, és vitték partra.