Kökény-Szalai Vivien: A Tények karakteres műsor, egyre többen nézik

Kökény-Szalai Vivien
Vágólapra másolva!
A Tények karakteres, bevállalós műsor, megvan a saját véleménye a világról, az, hogy egyeseknek nem tetszik, azzal nincs semmi baj - mondta a Figyelőnek adott interjúban Kökény-Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója. A TV2 hírműsorát egyre többen nézik, az utóbbi hetekben a teljes televíziós toplistán a harmadik helyre jött föl. Beszélt a liberális értelmiség kettős mércéjéről is: ha az ellenzéki sajtó foglalkozik valakinek a magánéletével, befolyásával az demokratikus kötelezettség, ha a Tények teszi ezt, azt már erkölcstelennek kiáltják ki.
Vágólapra másolva!

Megérte, hogy elfogadta a TV2 hírigazgatói posztját - mondta a Figyelőnek adott interjúban Kökény-Szalai Vivien. Előtte 13 évig dolgozott újságoknál, egyre magasabb pozícióban. 2014-ben lett a Story magazin főszerkesztője.

„Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a Story magazin életében ez egy rendkívül sikeres időszak volt. Sikerült teljesen átalakítanom a lapot, küllemében és tartalmában is, az olvasók pedig cáfolhatatlanul vevők voltak ezekre a változtatásokra” - mondta. Amikor átvette a lap vezetését, 150 ezer volt a példányszám, ezt hat százalékkal növelte, ami a nyomtatott sajtóban egyedülálló. Volt olyan lapszám, amelyből 205 ezret adtak el.

Kökény-Szalai Vivien

A TV2-höz Dirk Gerkens hívta. Több hetes kiválasztási folyamat végén lett ő a hírigazgató, miután bemutatta a tervét arról, hogyan újítaná meg a hírműsorokat. A személyeskedő támadásokkal kapcsolatban, amiket kapott, úgy fogalmazott: ütésálló páncélt kapott.

A Tények a hírt keresi elsődlegesen, de ezt tálalva emóciót is kivált. „A kommunikáció-média, a marketing és a kultúra is elment abba az irányba, hogy lesilányított üzenetek és termékek helyett élményeket akar adni, érzelmeket szeretne kiváltani, mert ezek jobban megragadnak, mélyebbre hatnak és hosszabb távon működnek, mint a csupasz adatok és az észérveken alapuló üzenetek.” - fogalmaz.

A tulajdonosi elvárás kinevezésekor az volt, hogy technikailag és tartalmilag is újítsa meg a hírműsorokat, hogy megfeleljenek a 21. század követelményeinek. Az elmúlt másfél év munkája kezd beérni - mondja. Az elmúlt hetekben a Tények az összes televíziós műsor toplistáján a harmadik helyen végzett, 660 ezer nézővel. Mindössze 70 ezer néző a hátrány a konkurenciával szemben, ami ezelőtt sokkal nagyobb volt. A Mokkát pedig meg sem tudja szorongatni az RTL Reggeli című műsora.

A bulvár szerepéről így fogalmazott: „Én a bulvárt, mint eszközt, megközelítési módot használom. Mind több számsor, statisztika támasztja alá, hogy a társadalom egyre nyitottabb erre, keresi a szórakozás, a könnyed tartalomfogyasztás, a kikapcsolódás lehetőségét.” Amit a bulváros hírekkel szeretnének megteremteni a Tényekben, jelenleg nincs a hírpiacon.

A műsorvezetők között mostanra kialakultak azok a párok, akikhez szívesen kapcsolnak a nézők. Gönczi Gábor és Marsi Anikó párosa adta magát - mondja, és Szebeni István és Andor Éva izgalmas kettősét is megemlíti. A Mokkában pedig sikerült összekötni azokat, akik jól kiegészítik egymást.

A „Soros megölte volna az anyját” című tudósítást újra megcsináltatná. Erről és a TV2-t ért támadásokról azt mondja: „A pártállami kutúrpolitikát idézi, amikor egyesek meg akarják mondani, mi a televíziózásban a helyes és mi a helytelen, mi a jó és mi a rossz. A törvényt be kell tartani, ezen túlmenően széles a mozgástér. Úgy gondolom, a probléma ezzel a felvetéssel az, hogy egyesek szemében a TV2-nek eredendő bűnei vannak.” Vagyis születésénél fogva bűnösnek kiáltják ki a csatornát. „Ha a versenytársnál elcsúszik a felirat vagy szöveget ront a műsorvezető, az emberi dolog, észre sem vesszük, nem is foglalkozunk vele. De persze ha a TV2-nél történik mindez, fordul a kocka: a csatorna műsoráról ilyenkor „illik” öt-hat lejárató cikket íratni. Ugyanezen logika mentén: van a médiának egy része, ahol valakinek a magánéletével, a befolyásával foglalkozni demokratikus kötelezettség, a mi esetünkben ezt már erkölcstelenségnek mondják” - fogalmazott. „A Tények karakteres, bevállalós műsor, megvan a saját véleménye a világról, az hogy ez egyeseknek nem tetszik, azzal nincs semmi baj.”

Egyre többen nézik a Tényeket és ez őket igazolja - mondja Kökény-Szalai Vivien a terveire vonatkozó kérdésre. „Az egyetlen értékmérő a nézőnk. Ha a tömegeknek tetszik, amit csinálunk, akkor jól végezzük a munkánkat.”

Sok feladata van és nem az a típus, aki bármit felad. Örök harcos, és még nagyon sok harcot kell megvívnia - válaszolja végül Kökény-Szalai Vivien arra a kérdésre, hogy meddig marad a TV2-nél.