EMIH: Netanjahu budapesti látogatása történelmi esemény

Benjamin Netanjahu
Vágólapra másolva!
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és az országosan hozzátartozó vallási és civil zsidó szervezetek közleményük szerint köszönetüket fejezik ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, aki háromnapos látogatásával azt üzente, hogy a múlt fájdalmait nem felejtve, de a jövőbe nézve a magyar zsidóság büszkén élheti meg zsidó identitását.
Vágólapra másolva!

Az EMIH szerint az, hogy Izrael miniszterelnöke képviselte Izrael és a zsidó nép érdekeit,

fontos és pozitív történelmi esemény mind a magyar-izraeli kapcsolatok, mind pedig a magyar zsidóság életében.

A háromnapos látogatás utolsó eseményeként az izraeli miniszterelnök magánbeszélgetésen fogadta a zsidó közösség vezetőit. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija megköszönte az izraeli miniszterelnöknek a látogatást, és felidézte Netanjahu négy évvel ezelőtti, az ENSZ közgyűlésén elhangzott beszédét, amelyben a lubavicsi rebbét, az EMIH és a Chabad mozgalom 1994-ben meghalt mesterét, Menachem Schneerson rabbit idézte.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Rebbe azt mondta Netanjahunak 30 évvel ezelőtt, hogy soha ne felejtse el,

ha egy sötét helyen meggyújtanak egy gyertyát, az világossággal tölti meg a sötétséget.

Köves Slomó rabbi szerint Netanjahu hazai látogatása is egy ilyen gyertyagyújtás volt.

– mondta.

Az EMIH vezető rabbija a két héttel ezelőtt megjelent új, magyar nyelvű Talmud-fordítás két kötetét adta át az izraeli miniszterelnöknek. A kötetek szimbolikusan is kifejezik azt a magyar zsidó reneszánszot, melyhez a közlemény szerint a látogatás újabb erőt adott. Az izraeli miniszterelnök megköszönte a köteteket és érdeklődött a helyi zsidó vallási élet reneszánszáról.