Tudja mi a leggyakoribb függőséget okozó szer? Nem a kábítószer!

drog, kábítószer, marihuána, fű, kannabisz
Vágólapra másolva!
Mintegy 200 millió ember hal meg évente kábítószertől. Ezt a számot szerette volna csökkenteni az ENSZ, amikor elrendelte 1987-ben a kábítószer ellenes világnapot, amelyet 1997 óta tartanak meg hivatalosan Magyarországon is.
Vágólapra másolva!

A kábítószer elleni világnap alkalmából több szervezet is figyelemfelkeltő akciót tartott ma. A Drog-Stop Budapest Egyesület például Újpest főterére települt ki az önkormányzattal együttműködve. Arról beszéltek a járókelőkkel, hogy milyen fontos a megelőzés. A szervezet 25 éve próbál szenvedélybetegeknek segíteni.

„Mi nem teszünk különbséget legális és illegális szerek között.

De ha valaki azzal keres fel minket, hogy viselkedésfüggősége van, akkor vele is foglalkozunk. Ez lehet számítógép-, játékfüggőség, vagy társfüggőség is.” - mondta az Origónak az egyesület vezetője.

Batári-Szepesi Anikó azt is elmondta,

a leggyakoribb függőséget okozó szer az alkohol,

az elmúlt években a legnagyobb kihívást pedig a dizájnerdrogok jelentették. A dizájnerdrogok 2010-től váltak népszerűvé, elsősorban azért, mert olcsóak, könnyen beszerezhetőek és erős a hatásuk.

Forrás: AFP

Az egyik legújabb ilyen szer, a sötét kristály kapcsán Zacher Gábor toxikológus nemrég azt mondta,

szinte követhetetlen, hogy milyen új drogok jelennek meg a piacon.

Sokszor csak akkor találkoznak egy-egy új kábítószerrel, amikor az már hetek vagy hónapok óta az utcán van.

Újra itt a marihuána

A rendőrség egyik vezetője ma az MTI-nek azt nyilatkozta:

2014-től ugyan csökkent a – ahogy a szakember fogalmaz - dizájnerdrog-őrület, ezzel párhuzamosan azonban


A rendőrök szerint ezek még mindig jóval olcsóbbak, mint az alkohol és a klasszikus kábítószerek.

A szintetikus anyagok mellett újra megjelent a marihuána és a speed is az egyesülethez forduló függőknél, mondja a drogstop vezetője.

„Ha valaki használ valamilyen szert, és eljut addig a belátásig, hogy érzi:

saját maga és környezete számára is problémát okoz a viselkedése vagy bármilyen függősége, akkor előfordul, hogy maga keres meg minket.

Például egy tipikusan kapuszervezet vagyunk, mind a telefon, mind az online elérhetőség által anonim módon vagy az alacsony küszöbön, megteheti ezeket az első lépéseket.”

Árulkodó jelek

A szakember azt tanácsolja, hogy fontos, hogy a családok figyeljenek az intő jelekre, és megelőzzék, hogy rokonuk szerfogyasztó legyen.

„Jellegzetes viselkedésváltozás következhet be, étkezési szokásokban való változás, kommunikációban vagy túlzott visszafogottság, vagy túlzott nyitottság.

- teszi hozzá Batári-Szepesi Anikó.

De ilyen intő jel lehet az, ha a családban folyamatosan tűnnek el pénzek,

ha valaki egy átmulatott éjszaka után túlságosan szétesett, vagy, ha hirtelen sokat fogy.

„Érdemes már jóval előbb odafigyelni, például ha van a családban egy szerelmi bánat, vagy egy iskolaváltás, vagy válás, vagy valaki mindig kitűnő tanuló, sose adja ki a feszültséget magából. Egyszer lehet, eljön az a pont, amikor keresi az érzelmei kimutatásának a módját. Még azt se lehet elmondani, hogy van egy rossz gyerek, vagy elvált szülők gyerekei, akik kimondottan veszélyeztetettek – mondja a szakember.”

Forrás: Police.hu

Az egyesület vezetője azt is elmondta, hogy olykor kapnak olyan hívásokat, amikor egy szerhasználó azon dilemmázik, hogy bevegyen-e kábítószert vagy ne.

„Mivel mi semlegesek vagyunk, mert mind a kettővel elijeszthetjük a hívó felet, ezért nem mondjuk, hogy igen próbáld ki a saját bőrödön, sem azt, hogy ne csináld. Hanem arról beszélünk, hogy mennyire ismeri saját magát, a saját határait.

Elmondjuk annak a szernek az összes negatív használati követelményeit, azt is elmondjuk, hogy lehet, hogy annyira jó érzés lesz neki,

hogy később erre túlságosan is rászokhat.”