Dömötör: Elsöprő többség erősítette meg a kormány álláspontját

Vágólapra másolva!
A nemzeti konzultáció mind a hat kérdésében elsöprő többség, 99 százalék erősítette meg a kormány álláspontját, amelynek lényege az ország szuverenitásának védelme - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Dömötör elmondta:

Saját kezünkben kell tartani az adók, a bérek és az energiaárak meghatározását, továbbra is minden eszközzel fel kell lépni az illegális bevándorlás ellen és átláthatóbbá kell tenni a külföldről pénzelt aktivista csoportok működését - sorolta az egyetértési pontokat az államtitkár.

A május 31-én lezárult konzultáció az Európai Unió jövőjéről folytatott vita részének tekinthető - fűzte hozzá, jelezve: Magyarország olyan erős Európát szeretne, amely tiszteletben tartja a nemzetállamokat, és épít is azokra.

A határidőig 1 millió 680 ezer 933-an vettek részt a konzultációban.

Ez 400 ezerrel több, mint ahányan 2014-ben a baloldalra, és 200 ezerrel több, mint ahányan a Jobbikra szavaztak. Elmondta azt is, hogy a feladási határidőt követően beérkezett 7100 ív válaszait is figyelembe vette a kormány. Az államtitkár tudatta azt is: elhúzódó vitákra számítanak a konzultáció témáiban; a bevándorlásra vonatkozóan például tartja magát a kvótaterv, és heves politikai támadások érik a magyar határzárat. Kiemelte ugyanakkor, hogy a kormányt jelentős társadalmi támogatottság erősíti majd álláspontjában.
Dömötör Csaba kérdésre elmondta az is, hogy a konzultáció költségeit még összesítik, azt később hozzák nyilvánosságra.