OLAF-botrány: Újabb szocialista érintett

Tüttő Kata
Budapest, 2014. július 3. Tüttő Kata, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője, az egyik elnökjelölt érkezik az MSZP Budapesti Területi Szövetsége elnökválasztására a párt budapesti, Jókai utcai székházához 2014. július 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A 4-es metró körüli beruházásokat felügyelő korábbi tenderbizottság szocialista tagja, Tüttő Kata lehetett az, akin keresztül Demszky Gábor és a főváros korábbi SZDSZ-MSZP vezetése nyomást gyakorolhatott a BKV vezetőségére - írta a 888.hu. A politikus minden idők legnagyobb hazai korrupciós botrányában lehet érintett.
Vágólapra másolva!

Budapest XII. kerületi önkormányzati képviselője, az MSZP országos elnökségének tagja, Tüttő Kata hivatalos volt a parlament gazdasági bizottságának két nappal ezelőtti ülésére, amely a metróbotránnyal foglalkozott. A politikus azonban érdekes módon inkább úgy döntött: nem megy el az ülésre - számolt be róla a hirado.hu.

Minden idők legnagyobb korrupciós botránya

Bánki Erik és több vezető fideszes politikus korábban arról beszélt, hogy, minél többet lehet tudni az OLAF-jelentésről, annál egyértelműbb, hogy a 4-es metróhoz köthető minden idők legnagyobb korrupciós botránya.

Tüttő Kata, a szocialistákkal korábban jó viszonyt ápoló Leisztinger Tamás nagyvállalkozó élettársa havi bruttó 250 ezer forintért ülhetett be 2014 decemberében a BKV igazgatóságába - írta a Magyar Idők. Tüttő előtte, a 4-es metró beruházásának gyanús ügyeivel foglalkozó OLAF-jelentés által vizsgált időszakban a tenderbizottsági tagságán kívül fővárosi képviselő, a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi és közbeszerzési bizottság elnöke, illetve a közbeszerzési, pénzügyi és jogi bizottságok tagja is volt.
Tüttő egy időben Hagyó Miklóst is segítette.

Minden feltétel nélkül utaltak

Mint ismert, Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján, a testületi ülést követően azt mondta:

Indokolatlan vállalásnak nevezte, hogy 33 milliárd forintot előre, minden feltétel és garancia nélkül átutalt a BKV az Alstomnak. Szerinte

ebből az előlegből lehetett kenőpénzt fizetni különböző érdekcsoportoknak.

Bízik benne, hogy a hatósági vizsgálatok megerősítik ezt a gyanút – jegyezte meg. A kormánypárti politikus szerint az ülésen elhangzottak megerősítették azt is, hogy a beruházás politikai nyomásra indult el, annak ellenére, hogy előkészítetlen volt.

Tüttő Kata is érintett lehet az OLAF-botrányban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette, az is nyilvánvalóvá vált, hogy a főváros csak a látszat kedvéért hozott létre tenderbizottságot, amelyben lehetetlen helyzetbe hozta a köztisztviselőket és ellehetetlenítette a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos szakmai munkát.

Sokan nem mentek el

Bánki Erik elmondta azt is, hogy Csordás Mihály, a fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztályának volt vezetője, a tenderbizottság volt tagja beszámolójából kiderült, hogy olyan helyzetben végezte mérnökként a minősítő munkáját, ahol

minden szakmai felvetését keresztülhúzták,

s nem volt abban a helyzetben, hogy érdemi szereplője lehetett volna a döntéshozatali folyamatnak.

Nem ez az első eset, hogy Tüttő Katához hasonló módon, egyes szocialista politikusok inkább úgy döntöttek, inkább nem mennek el a meghallgatásokra. Ismeretes, február végén Gy. Németh Erzsébet, valamint Horváth Csaba és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes sem érezte kötelességének, hogy részt vegyen az OLAF-ügy köré rendezett parlamenti gazdasági gyűlésen.