Mintaszerű doktori képzés indult a győri egyetemen

Vágólapra másolva!
Egyedülálló doktori képzés valósult meg a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közel egy éve kötött megállapodásának köszönhetően. Az angol nyelvű képzés a külföldi szakemberek között is népszerű, a program hallgatói pedig újszerű tudást kaphatnak.
Vágólapra másolva!

A menedzsment területén, Magyarországon egyelőre nincs akkreditált angol nyelven elérhető PhD-program, így a SzEEDSM a győri Széchenyi Egyetem (SZE) részére mindenképpen kiugrási lehetőséget jelenthet éppen úgy, mint ahogyan a doktori képzést elvégzők számára is új távlatok nyílhatnak meg. E program esetében Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű képzésről van szó. Az induláshoz szükség volt a Széchenyi Egyetem (SZE), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) - közel egy éve aláírt - együttműködési megállapodására is. A megállapodás szentesítésével a Prof. Dr. Rechnitzer János által vezetett Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola, Gazdálkodás- és Szervezéstudományok doktori képzésének keretében a meglévő menedzsment specializáció mellett transzdiszciplináris doktori specializáció kezdte meg működését, amely új megközelítésben és szemlélettel fejleszti a doktoranduszok komplex és széles körű problémamegoldó képességét. Az új specializáció oktatási folyamataiban az egyetem kutatói és oktatói mellett külföldi, nemzetközileg elismert professzori kör vesz részt.

A teljes magyar felsőoktatás a program nyertese lehet

A program olyan fejlesztési- és fejlődési lehetőséget adhat az intézmény számára, ami megteremti az esélyét a folyamatok és a minősítési rendszer, a tudományos előmenetel kérdéskörének átgondolásához - többek között erről is beszélt Vastag Gyula programigazgató az egyetemi magazinban. A cél a nemzetközi vérkeringéshez való csatlakozás, ugyanakkor a győri programnak a teljes magyar felsőoktatás is a nyertese lehet. Az együttműködés kiemelten fókuszál arra, hogy SzEEDSM nemzetközileg is jegyzett programmá váljon, az angol nyelvű menedzsment doktori képzés pedig hosszú távon szolgálja a tudásátadást.

Egyedi képzés

Érdemes megemlíteni, hogy győri egyetemen és talán országosan is ebben a programban legmagasabb a külföldi oktatók száma, akik legfőbb motivációja a képzésben való részvételre már nem is elsősorban anyagi természetű. Sokkal inkább az a lehetőség vonzó számukra, hogy a tudásátadáson és az bevonásukon keresztül a fogadó intézmény is fejlődjön.

Ez az első olyan doktori képzés, amely angol nyelven, több diszciplínára alapozva építi fel a képzési-kutatási és a disszertációs szakaszt – hívta fel a figyelmet az MNB oktatási igazgatója. Dubéczi Zoltán elmondta: program részvevőit egyszerre oktatják az egyetem tanárai és professzorai, illetve a külföldi szakemberek. Az oktatási igazgató szerint a résztvevők olyan iránymutatásban részesülnek, "melynek köszönhetően az akadémiai tudás és a gyakorlat együttesét felhasználva tudnak a kutatási témájukban jelentős előrehaladást elérni és komplex módon gondolkozni globális, geoökonómiai, geopolitikai kérdésekről."

Fontos az angol nyelv

Az intellektuális kihívás jelentette a vonzerőt a doktori képzésbe Varga Enikő számára. A pályafutását IT-területen kezdő szakember a Temesvári Műszaki Egyetemen szerezte a diplomáját, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen elvégzett egy MBA-képzést is. Elmondása szerint korábban is kereste a lehetőségeket a továbbképzésre, de nem talált olyat, ami munka és a család mellett elvégezhető lett volna és főleg: hasznos is. "Érdemes volt várni", a programtól új látásmódot és önmegvalósítást remél.

Dobra Zoltán az Audi Hungaria járműszereldéjének egyik területéért felelős vezetője, aki minőségbiztosítási mérnökként szerzett már az egyetemen egy diplomát, majd MBA-képzés keretében a vezetés- és szervezés kérdéskörével is foglalkozott. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a képzés angolul történik, emellett a témák sokszínű megközelítése is vonzó számára. Darabos Katalin gazdasági előadóként korábban másfél évig tartott előadásokat a Budapesti Gazdasági Főiskolán, jelenleg pedig a családi vállalkozásukban számviteli vezetőként dolgozik, ugyanakkor szeretne visszatérni az egyetemi oktatói világba. A tudományos háttér megerősítésére e PhD-képzést tökéletesnek tartja, személyes fejlődését is remélve a programtól.

Az biztosnak tűnik, hogy a hallgatók számára különleges élményeket is tartogat a program, hiszen hat hónapra más akadémiai intézményekbe is ellátogathatnak, s az ottani doktori képzés keretei között új tárgyakat vehetnek fel, kutatási programokba folyhatnak bele, megismerhetik a vállalati környezetet.

Sikeres együttműködés

A Széchenyi Egyetem az utóbbi években Magyarország egyik olyan egyetemévé vált, ahol a hallgatóknak van lehetőségük elméleti és szakmai szempontból is innovatív technológiákat alkalmazniuk tudásuk elmélyítése érdekében - ez volt a fő oka annak, hogy az MNB támogatási szándékkal fordult az az egyetem felé. Dubéczi Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a tudás mihamarabb gyakorlatba ültetése versenyelőnyt jelent a piacokon. A szakember szerint a versenyképes tudás és annak elsajátítása már a kezdetektől fontos, így az MNB feladatának tekinti a tudatos közgazdasági gondolkodás megalapozását, illetve, hogy fejlessze és segítse is a tudományos tevékenységeket.