A manchesteri robbantó apja és testvérei is iszlamisták lehetnek

Saffie Rose Roussos, Manchester, terror
Saffie Rose Roussos
Vágólapra másolva!
A manchesteri rendőrkapitány szerint teljesen világos, hogy a hétfői esti terrortámadás elkövetőjét egy háttércsapat segítette. A rendőrök és terrorelhárítók továbbra is razziáznak a város déli negyedében, és az is kiderült, hogy a merénylő, Salman Abedi testvérét már kedden letartóztatták. Közben egy volt líbiai hírszerző arról számolt be, hogy Abedi apja maga is szélsőséges csoportokban harcolt. A robbantás 22 áldozatot követelt, legalább 60-an megsérültek. Húsz ember állapota továbbra is válságos. 
Vágólapra másolva!

A manchesteri rendőrfőkapitány szerda délután sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy egy "hálózat" állhat a hétfőn elkövetett, öngyilkos robbantásos merénylet mögött. Ian Hopkins úgy fogalmazott, hogy teljesen világos, hogy egy szervezetről van szó, ezt kell feltárniuk.

Nyilvánosságra hozták azt is, hogy egy szolgálaton kívüli rendőrnő is életét vesztette a Manchester Arénában, aki a családjával volt ott. A merénylőn kívül összesen 22-en vesztették életüket, köztük gyerekek is.

A holttestek azonosítása a rendőrség szerint befejeződött. Az áldozatok között van a 14 éves Nell Jones, a 8 éves Saffie Rose Roussos és a 15 éves Olivia Campbell is. Meghalt a 14 éves Sorrell Leczkowski is, aki a nagymamájával volt az arénában. A nagymama az életéért küzd.

Saffie Rose Roussos Forrás: Facebook

Salman Abedi a hírek szerint egy táskában rejtette el a házilag összebarkácsolt bombát, amelyet aztán a csarnok bejáratánál működésbe hozott. Nem tudni, milyen robbanóanyagot használt, mindenesetre tömegközlekedéssel (egészen pontosan a 101-es buszt használta Fallowfieldből a Piccadilly Gardens felé) érkezett meg a tett helyszínére. A távolságot közel fél óra alatt tette meg.

A BBC arról írt, hogy a rendőrség változatlanul razziát tart Manchester déli negyedében, rövid ideig egy vasúti vonalat is lezártak. A brit közszolgálati csatorna értesülései szerint Salman Abedi bátyját is letartóztatták, még rögtön kedden. A Reuters arról írt, hogy Líbiában fogták el Abedi egy másik, fiatalabb testvérét, aki április 16-án Manchesterből utazott Tripoliba, és ott robbantásos merényletet szervezett. Hashem Abedi líbiai titkosszolgálati információk szerint az Iszlám Állam terroristája. Közben a Bloomberg arról számolt be, hogy az Abedi fivérek apját is letartóztatták ugyancsak Líbiában. A manchesteri rendőrség bejelentette, hogy késő délután egy ötödik, majd este egy hatodik embert, egy nőt is őrizetbe vettek, akit a nyomozással összefüggésbe hozott egyik lakcímen fogtak el.

Egy volt líbiai titkosszolga arról adott tájékoztatást, hogy Abedi apja maga is szélsőséges iszlamisták között harcolt, méghozzá az al-Kaida egyik szárnyánál.

A család a '90-es évek elején menekült át Európába. Az apa az AP hírügynökségnek nyilatkozott, azt állította, hogy a fia ártatlan. "Mi nem ölünk ártatlanokat, ez nem a mi vallásunk, ezek nem mi vagyunk" – mondta. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy a fia a közelmúltban valóban járt Líbiában, és hogy éppen Szaúd-Arábiába készült. Elismerte, hogy az egyik idősebbik fiát is letartóztatták.

Salman Abedi Forrás: Facebook

A brit belügyminiszter, Amber Rudd bejelentette, hogy fokozzák a katonai jelenlétet a köztereken, ezzel is mentesítve a túlterhelt rendőri erőket. A tervek szerint 3800 katonát vetnek be, csak Londonban ezer főt küldenek az utcákra.

Már kampányolnak

A britek június 8-án parlamenti választást tartanak, a terror miatt a pártok felfüggesztették a kampányukat. A kampányszünet, úgy néz ki, eddig tartott, a kormányzó Tory, az ellenzéki Labour és a UKIP ugyanis bejelentették, hogy várhatóan még a héten ráfekszenek a mozgósításokra. A brit állampolgárok egyelőre nem a választásokkal vannak elfoglalva, hanem adományokat gyűjtenek a tragédiában érintett családoknak: eddig már több mint fél millió font jött össze, de például Németországban is adakozások indultak.

A Twitteren a Manchester Arenában, a robbantás idején koncertező előadót, Ariana Grande-t pedig arra szólították fel, hogy vállalja át a temetési költségeket. Hivatalos reakció a felvetésre még nem érkezett a popsztártól.