Az MSZP és a DK megakadályozta, hogy vizsgálják Botka vagyonát

Nagy Sándor; Botka László; Kozma József FOTÓ ÁLTALÁNOS jelölt Közéleti személyiség foglalkozása pártvezető polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Szeged, 2014. június 28.
A Magyar Szocialista Párt (MSZP), az Együtt és a Demokratikus Koalíció
Szeged, 2014. június 28. A Magyar Szocialista Párt (MSZP), az Együtt és a Demokratikus Koalíció (DK) közös szegedi polgármester-jelöltjévé választott Botka László (k) Kozma József, az MSZP (b) és Nagy Sándor, az Együtt helyi vezetője (j) társaságában beszél az MSZP helyi küldöttgyűlését követő sajtótájékoztatón a szegedi Szekfű klubban 2014. június 28-án. A szocialista párt országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus 2002 óta irányítja a csongrádi megyeszékhelyet. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A szegedi Fidesz vizsgálta volna, hogy Botka László polgármesternek az eltitkolt tóparti telken, a felesége nevére íratott luxusterepjárón és a több milliós Rolex órán kívül van-e más olyan vagytárgya, amelyekről elfelejtett beszámolni. Csakhogy a helyi baloldali többség összezárt, a szocialisták és a DK együtt megakadályozta, hogy az MSZP-s miniszterelnök-jelölt kellemetlen helyzetbe kerüljön.
Vágólapra másolva!

Leszavazta a helyi baloldal, hogy vizsgálják Botka László szegedi polgármester vagyonnyilatkozatát - írja a Szegedma.hu. A kérdést az önkormányzat jogi bizottságában napirenden volt, de a testület hat fős szocialista és DK-s többsége (összesen 9 fő ül a bizottságban) megmentette az MSZP nem hivatalos miniszterelnök-jelöltjét az ellenőrzéstől.

Forrás: Ripost/MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A kezdeményezés a szegedi Fidesztől származott, azt szerették volna kideríteni, hogy milyen is valójában Botka László vagyoni helyzete. Múlt hét csütörtökön Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Nógrádi Tibor, a Fidesz helyi elnöke közösen jelentették be, hogy vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményeznek a szocialista városvezető ellen.

Hollik akkor jelezte, hogy reméli, hogy a baloldali többsége partner lesz ebben, az ő szavazatuk is kelleni fog az előterjesztés elfogadásához.

Végül aztán elbukott a próbálkozás, a baloldal összezárt, az MSZP és a DK együtt mentették meg Botkát a számára kellemetlen vizsgálódástól. "Negyven percen keresztül kerülgette a témát a bizottság, úgy éreztem, hogy van remény, hogy megszavazzák, ám végül a maratoni zárt ülésen végül 6:3 arányban leszavazták az előterjesztést" – idézte a Szegedma Nógrádi Tibor fideszes vezetőt. A helyi elnök szerint a szavazati arány arra utal, hogy

Kérdésesnek nevezte, hogy az elmúlt hetekben napvilágra került vagyonelemeken – így a sok milliós Rolex órán, a felesége nevére íratott tízmilliós terepjárón és a mintegy 300 négyzetméteres eltitkolt, tóparti telken kívül – vannak-e még olyan tételek, amelyekkel a polgármester nem számolt el. A bizottsági ülésről kiszivárgó hírek szerint egyébként konkrét fenyegetések is elhangoztak a vita során a fideszes képviselők felé.

A jogi bizottság DK-s elnöke, Binszki József viszont úgy nyilatkozott, hogy bár a témáról folytatott hosszas vita személyeskedésektől sem volt mentes, de összességében mégis szakmai döntés született. „A kezdeményezés nem volt megalapozott, ezért nem lehetett neki helyt adni" – értékelt. Hozzátette, hogy természetesen van lehetősége újból nekifutni a dolognak.