Kötelező szervízdíj: minden éttermi dolgozó kapna belőle

Mád Szent Tamás Birtok pincészete és Gusteau étterem 2016 november 25-én
Mád Szent Tamás Birtok pincészete és Gusteau étterem 2016 november 25-én
Vágólapra másolva!
A Szállodák és Éttermek Szövetsége 8-15 százalékos kötelező szervizdíjat vezetne be, a tervezetet a balatoni vendéglátósok ellenzik, azonban az elképzelést a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet, illetve a Pannon Gasztronómiai Akadémia is támogatja. Több vendéglátóhelyen az árakban már most is benne van a szervízdíj. Az általánosan kötelező szervízdíjtól azt remélik, hogy segít visszacsábítani azokat, akik külföldre mentek dolgozni. 
Vágólapra másolva!

A Pannon Gasztronómiai Akadémia támogatja az általános szervízdíj bevezetését, mivel az szerintük egy komplex csomag részeként sokat segíthet az éttermek színvonalának a javításán. Ugyanakkor problémának nevezik, hogy bár számos területen a magyar vendéglátósok költségei szinte ugyanolyanok, mint más európai országokban, az üzemeltetési költségek azonban nagyobbak, emiatt sem tudnak lépést tartani a külföldi bérekkel.

Az egyesület szerint ha 5–10 százalék közé csökkenne a turisztikai áfa, mint Nyugat-Európában – a normál áfa ott is 20–25 százalék – az segíthetne a külföldön dolgozó szakemberek hazacsábításában. Ez a folyamat már elindult, hiszen a vendéglátás forgalmi adója

az idén 18 százalékra csökkent és jövőre már 5 százalékra csökken.

Azt is elmondták, hogy a szervízdíj – amely az ország számos éttermében már évek óta létezik – egy legális és kedvezményesen adózott bevételi forrás lehetne az éttermi dolgozóknak.

– mondta Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa és a Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítója. Csapody elmondta, hogy folynak még a tárgyalások a pontos szervízdíj mértékéről (8-15 százalékos százalék), illetve hozzátette azt is, hogy a befolyt a többletbevétel elosztásánák a módját majd az étterem tulajdonosai határozhatják meg.

Haza akarják csábítani a külföldön dolgozó éttermi szakembereket Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Pannon Gasztronómiai Akadémia szerint

az általános szervízdíjat már a jövő év elején be lehetne vezetni,

és akkor lenne a leghatásosabb, ha további adócsökkentések követnék. Azt is mondták, hogy szerintük a szakma „válság közeli állapotban van". Hasonló intézkedésekkel versenyképesebbé lehetne tenni, a Pannon Gasztronómiai Akadémia pedig ki akarja venni a részét az újabb szakemberek képzéséből is.