A baloldal tovább háborúzik, a Jobbik pedig bujkál

Kvótareferendum
Budapest, 2016. október 2. Füzi János, a szavazatszámláló bizottság elnöke lezár egy műanyag urnát a VII. kerületi Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában kialakított 15. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A Nemzeti Választási Iroda elkezdte lecserélni a papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, minden szavazókörben felállítottak egy nagy és egy kis műanyag urnát. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ismét külön indul a baloldal a vasárnapi gyulai időközi választáson, a Jobbik pedig vélhetően a várható rossz eredmény miatt inkább távolmaradt a voksolástól. A választás végeredménye egyébként nem befolyásolja a képviselő-testületi többséget.
Vágólapra másolva!

Időközi képviselő-választást tartanak vasárnap Gyulán a korábbi fideszes képviselő váratlan halála miatt, a 8-as számú körzetben. A posztért hatan indulnak. Kiss Szabolcs a Fidesz-KDNP, Máthé Zoltán a Demokratikus Koalíció, Bagi Csilla a Gyulai Városbarátok Köre, Dandé András Endre a Magyar Munkáspárt, Kiss Ibolya Brigitta a Haza nem eladó mozgalom párt színében méreti meg magát. Megyeri György Roland függetlenként indul, de az MSZP és az Együtt gyulai szervezetei támogatják.

Gyulán a baloldal külön indul, míg a Jobbik inkább távol marad Forrás: MTI/Balogh Zoltán

2014-ben Fidesz-fölény volt

A gyulai választásnak abból a szempontból nincsen tétje, hogy a győztes személyétől függetlenül a testületben megamaradt a Fidesz-KDNP többsége. A voksolás abból a szempontból érdekes, hogy az ellenzéki oldalon ismételten meglehetősen kusza indulási stratégiát láthatunk.

Közös jelölt nincsen,

de a Jobbik távolmaradása érdekes fejlemény pont egy kelet-magyarországi városban. A radikális oldalon ennek ellenére lesz induló, mivel a Haza nem eladó jelöltje egyértelműen a szélsőjobboldali szavazókra hajtott rá.

A választás esélyeit a 2014-es eredmények alapján térképzetük föl. Mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti, mind az országgyűlési voksolást a Fidesz-KDNP nyerte meg a körzetben. A legszorosabb eredmény az országgyűlési választáson volt, akkor a kormánypártok „csak" 12 százalékponttal előzték meg a baloldali összefogás pártjait. A másik két voksoláson a Fidesz-KDNP a szavazatok több mint 50 százalékát megszerezte.

Jobbról előzhetik a Jobbikot

A baloldali ellenzék a legjobb eredményét a 2014-es országgyűlési választáson érte el a körzetben, akkor közel 30 százalékot kapott a közös lista. A baloldal legerősebb pártja a DK volt az európai parlamenti voksoláson, míg az önkormányzatin már az Együtt kapta a legtöbb szavazatot. A külön indulás némileg javított a baloldal közös eredményén, de az egyharmados támogatottságot sem sikerült elérniük. Az MSZP egyszer sem tudott domináns pozícióba kerülni a körzetben.

Gyurcsány Ferenc pártja önállóan indul Gyulán, az MSZP és az Együtt egy független jelöltet támogat Forrás: Csudai Sándor - Origo

A Jobbik minden bizonnyal azért nem indult el az időközi választáson, mert a 2014-es eredmények alapján nem sok esélyük lenne egy olyan eredmény elérésére, amivel bizonyíthatnák esetleges kormányváltó erejüket.

Távolmaradásuk a Haza nem eladó jelöltjét erősítheti.

A szélsőjobboldali alakulat meglehetősen erős a Békés megyei városban. A legutóbbi EP-választáson 4,65 százalékot kaptak. A párt önállóan indul a jövő évi parlamenti választáson, és egy vasárnapi öt százalék fölötti eredmény még jobban növelné az ambícióikat.

Sorozatos baloldali vereségek

A gyulai választás lesz egy ideig az utolsó olyan megméretés, amit egy nagyobb városban tartanak. Az ellenzéknek egyébként 2017-ben nem sok babér termett ezeken a voksolásokon. Egyedül csak Zuglóban sikerült nyerniük, míg Debrecenben, Józsefvárosban, Szentendrén és Szarvason a kormánypártok diadalmaskodtak. Az előzmények alapján a gyulai választás esélyese a Fidesz, míg a baloldal helyzetét nehezíti az ismételt külön indulás.

Frissítés:

Cikkünk megjelenésének a napján kiderült, hogy a DK, az Együtt és az MSZP visszaléptette jelöltjeit, és mindannyian egy független mögé álltak be. Arra kérték szavazóikat, hogy a Gyulai Városbarátok Körének jelöltjét, Bagi Csillát támogassák szavazataikkal.