Nőhet a halfogyasztás jövőre

ÁLLAT hal halászat halgazdálkodás kifogott hal lehalászás őszi lehalászás ponty VÍZI ÁLLAT Hortobágy község, 2013. október 22.
Egy ponty, amelyet a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Árkus tóegységének csécsi tavából fogtak ki 2013. október 22-én. Megkezdődött a
Hortobágy község, 2013. október 22. Egy ponty, amelyet a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Árkus tóegységének csécsi tavából fogtak ki 2013. október 22-én. Megkezdődött az őszi lehalászás a halgazdaság halastavain, ahol a két hónapig tartó hálóvetés során 1000 tonna pontyot, 300 tonna busát és 100 tonna egyéb halat, főként harcsát és amurt fognak ki. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A halhús tervezett áfa-csökkentése jó hatással lehet a fogyasztásra. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint 15%-kal is mérséklődhet a hal ára.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy jövőre 5 százalékra mérséklődhet a fogyasztásra szánt hal áfája. Németh István, a MAHAL elnöke elmondta, hogy ezt a lépést már korábban is szorgalmazták, mivel a halágazat hátrányba került a sertés- és baromfihús áfájának korábbi csökkentése után.

Azt mondta, a fogyasztók drágának tartják a halhúst, hiszen jelenleg

egy kilogramm sertéscomb csont nélkül annyiba kerül, mint egy kilogramm élő ponty.

Magyarország a környező országokhoz képest versenyhátrányba kerülhet amiatt is, hogy januártól

egy uniós irányelv alapján a halastavakat elárasztó vízért is fizetni kell vízkészlet-használati járulékot.

Arra kérik a kormányt, hogy az áfacsökkentés mellett a vízkészlet-használati járulékot, és a vízdíjat is mérsékelje, ellenkező esetben alacsonyabb lehet vagy elmaradhat az árcsökkentés.

Magyarország a 3. legnagyobb pontytermelő ország Európában, a magyar édesvízi halak exportja jelentős, mintegy 30 millió eurót tesz ki évente. Az áfacsökkentés ezért is lehet az akvakultúra kitörési pontja - mutatott rá.