Vágólapra másolva!
Jövő hét második felében már a postaládákban lesz az új nemzeti konzultációs kérdőív. A kormány összesen hat kérdésben kéri ki a lakosság véleményét, köztük a határok védelme és a rezsiszabályozás kapcsán is. Május 20-ig ingyen lehet visszaküldeni a válaszokat.
Vágólapra másolva!

Indul az új nemzeti konzultáció, a kérdőívek a jövő hét második felében érkeznek meg a postaládákba - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy

Arról is beszélt, hogy a magyarok támogatására azért is szükség van, hogy hazai kézben lehessen tartani az adók, a bérek és a rezsi szabályozását. "Brüsszel több területen is jogköröket akar elvonni a tagállamoktól, ezért Brüsszelt ebben meg kell állítani" - mondta. A kérdőíveken összesen hat kérdés szerepel, Dömötör szerint ezekben kemény vita van a magyar kabinet és az unió között.

Azt mondta: a konzultációban való részvétel erős kiállás a nemzeti függetlenség mellett.

A kabinetiroda államtitkára jelezte, hogy a konzultációs kérdőíveket május 20-ig ingyenesen küldhetik vissza az állampolgárok. A konzultáció végleges költségei a résztvevők számától függ, a becsült kiadásokat ugyanakkor a kormány még az első küldemények megérkezése előtt nyilvánosságra hozza.

Dömötör Csaba Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Dömötör szerint az elmúlt időszakban Magyarországot egyre hevesebb támadások érik, mindenekelőtt a bevándorláspolitikában képviselt álláspontja miatt. Emlékeztetett rá, hogy a migrációs ügyekért felelős uniós biztos még néhány napja is azt mondta, hogy a betelepítési programok az uniós politika fő eszközei, amelyeket fel kell gyorsítani.

Dömötör Csaba szerint az unió elhibázott bevándorláspolitikáját jól jellemzi a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete is, mivel úgy ítélt meg összesen hatmillió forintos kártérítést két illegális bevándorlónak, hogy közben Magyarország csak a kötelességét teljesítette, a schengeni határokat védte. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy a magyar kormánynak egy erős Európa az érdeke, amely viszont csak akkor valósulhat meg, ha épít a nemzetállamokra és azok sokszínűségére.