Hét bizonyíték Simicska Lajos és a Jobbik együttműködésére

Simicska Lajos
Simicska Lajos nem hagyja magát?
Vágólapra másolva!
Simicska Lajos és a Jobbik kapcsolata újra téma volt a héten a parlamentben. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára azt mondta, hogy "jelentősen megváltozott a Jobbik hangja, mert eladták a párt lelkét". Azt is mondta, hogy a Jobbik már nem az a párt, amelyik korábban volt, mert "új gazdája van, egy magyar földesúr, aki médiavállalkozó is".
Vágólapra másolva!

Nem kell nagy fantázia annak kitalálásához, hogy a fideszes politikus Simicska Lajosra gondolhatott. Az elmúlt években ugyanis több jel utalt arra, hogy a baloldali fordulatot végrehajtó párt és a csalódott nagyvállalkozó összehangolja működését. Úgy tűnik, hogy mivel a 2018-as választáshoz közeledve a Jobbik szavazók százezreit és alapszervezetek tucatjait elveszítve jelentősen meggyengült, és elkezdték hagyományos médiájuk leépítését, a párt egyre inkább kiszolgáltatottá válik Simicska Lajos kénye-kedvének.

Forrás: Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet előre tudta Novák Előd kirúgását

A Jobbik balra tolódásának emlékezetes mozzanata volt, amikor 2016 tavaszán Vona Gábor nem engedte meg, hogy Novák Előd újrainduljon a Jobbik alelnöki posztjáért. A történtek korai előjele volt, hogy egy évvel korábban Simicska Lajos napilapja – névtelen forrásokra hivatkozva – már előrevetítette Novák távozásának szükségességét. 2015. július 16-án a Jobbik kapcsán a Magyar Nemzet arról írt, hogy a „kormányzati szerepre készülő pártnak tehertétel lehet Novák személye".

Ahogy közeledett egymáshoz a Jobbik és Simicska, úgy szorult ki fokozatosan a párt vezetéséből a nagyvállalkozóval mindvégig kritikus, a párt médiapolitikájában addig meghatározó Novák Előd.

Vona Gábor többször is találkozott Simicska Lajossal

Nyilvános információk szerint Vona Gábor és Simicska eddig legalább kétszer találkozott nyilvánosan. Az első találkozó 2015. november 27-én az A38 Hajón, a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényen történt, amikor Simicska Lajos és Vona Gábor közel negyedórán keresztül beszélgetett egymással. A november 27-i esemény központi témája a korrupció volt. A párbeszédet az üzletember kezdeményezte, ő ment oda Vonához.

A Jobbik elnöke sajtómegkeresésre a párt sajtóosztályán keresztül azt írta:
„A közönség soraiban Simicska Lajos is jelen volt, akit a a vitaest házigazdája kísért oda az asztalunkhoz a vacsoraszünetben, és bemutatott bennünket egymásnak. Az asztalnál ülő vendégekkel – köztük Volner Jánossal – közösen röviden beszélgettünk a nagyvállalkozóval, amelynek során Simicska Lajos elmondta a saját olvasatát az Orbán Viktorral és a Fidesszel való szakítás okairól. Nyugtalanító dolgokat hallhattunk a kormány és a Fidesz háttérbeli működéséről, de azt gondolom, nem lenne elegáns, ha ennél többet mondanék az ott elhangzottakról. A beszélgetés rövid volt, a szünet végeztével ugyanis folytatódott a három politikus vitája. Semmiben nem maradtunk, sem következő beszélgetésben, sem elérhetőségcserében, sem bármilyen együttműködés lehetősége nem vetődött fel."

Forrás: Origo

A második találkozó 2016-ban történt, szintén a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényen. Erről Vona Gábor az azóta Simicska tévéjéhez igazolt Kálmán Olgánál beszélt először, 2016. október 3-án az ATV Egyenes beszéd című műsorában:

„Simicska Lajos kapcsán meg azt gondolom, hogy paranoiás a miniszterelnök, amit meg is értek, mert valószínűleg Simicska Lajos nagyon sok dolgot tud róla."

„Hogy az adásunk exkluzivitását segítsem, ugye, amikor legutóbb beszélgettünk egymással, akkor találkoztam egyszer Simicska Lajossal, most ennek a száma kettőre nőtt, és ezt itt jelentem be az ön adásában először. Ugyanott találkoztunk, ahol legelőször, a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényen. Négyszemközt nem beszélgettünk, egy újságírókkal közös társaságban és a migrációs népszavazásról beszélgettünk. Főképpen arról beszélgettünk, hogy a kampánynak a hangneme, stílusa mennyire durvává vált, és ezt egyébként magam is osztom. Szerintem nagyon sok ember, aki otthon maradt, és a kvótákat elutasítja vagy a migrációt elutasítja, pontosan amiatt maradt ott, mert úgy érezte, hogy a kampány durvasága, erőszakossága, fenyegetése révén őt pártpolitikai eszközként akarják használni. Mv: Ebben egyetértettek Simicska Lajossal? V.G.: Igen."

Egyre többet szerepel a Jobbik a Simicska-médiában

A Jobbik egy ideje már vágyott arra, hogy jelentős saját médiája legyen, azonban ehhez sosem rendelkezett a megfelelő erőforrásokkal. Még 2014-ben Volner János a következőket mondta erről:

Nagyon fontos az, hogy Vona Gábor megbízásából nekem kell a Jobbik médiahátterét megteremtenem. Most azon dolgozom, hogy legyen kereskedelmi csatornája a Jobbiknak. A nyári hónapjaim ezzel fognak telni.


Ma már jól láthatóan nincs ilyen problémája a Jobbiknak. Ha összehasonlítjuk a Simicska 180 fokos fordulata előtti két évet az utána következő két évvel, akkor azt láthatjuk, hogy a Jobbik megjelenésszáma a Simicska-médiában több mint megduplázódott. Különösen beszédes ez a szám a Lánchíd Rádió esetében, közel négyszeres az emelkedés.

Simicska embere szerint Vona miniszterelnöksége jót tenne

Schlecht Csaba, a Simicska Lajos tulajdonában lévő Lánchíd Rádió főszerkesztője a Médiapiac.com portálon 2016. július 19-én megjelent interjúban elmondta, hogy „ahhoz, hogy 2018-ban egy másik kormány állhasson fel, választást kell nyerni. Meggyőződésem: bármennyire is jóval szerényebbek Vona képességei, mint Orbáné, ha 2018-ban Vona lenne a miniszterelnök, az nagyon jót tenne az országnak." Tehát a Simicska szócsöveként működő Lánchíd Rádió Simicska-szócsőként működő főszerkesztője azt mondta, hogy a Jobbiknak kellene kormányozni 2018-tól. Ez valójában azt jelenti, hogy a veszprémi nagyvállalkozó Jobbik-kormányt akar, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ez valóra váljon.

Csintalan Sándor Jobbikról alkotott véleménye is megváltozott

Csintalan Sándor, a Lánchíd Rádió műsorvezetője és a HírTV rendszeres vendége tulajdonképpen Simicska Lajos „nem hivatalos szóvivője". Csintalan véleménye 180 fokos fordulatot vett az utóbbi időben a Jobbikról. 2010-ben még a Jobbikot „politikai hullarablónak" nevezte, és

a Jobbikot tette felelőssé azért is, hogy egy parkológarázsban négy szélsőjobboldali megverte.

2015 áprilisában Csintalan Rogán Antalhoz intézett bejegyzésében már Habony Árpádot és Andy Vajnát teszi felelőssé a Jobbik esetleges választási győzelméért. Ezzel arra utalva, hogy Orbán Viktor tanácsadói a felelősek azért, hogy Simicska Lajos a Jobbik mögé állt. 2016 novemberében Csintalan Vona Gábort is megvédte az őt ért „melegvádakkal" szemben. Csintalan továbbá azt mondta: „teljesen ki akarják üresíteni a politikát [...], az ellenzék erre alkalmas, ma a politikai diskurzusban a Jobbik az egyetlen, amelyik tud keveredni a Fidesszel. Persze félnek".

Csintalannak a bőnyi rendőrgyilkosról, a Jobbik és a Magyar Nemzeti Arcvonal kapcsolatáról is az jutott eszébe, hogy a Fidesz le akarja járatni a radikális pártot, mert az nem szavazta meg az alaptörvény módosítását: „Van nekünk először is egy G-napunk, amikor is Simicska és Orbán összevész. Aztán utána többször halljuk a nyár elején, tavasz végén a miniszterelnöktől a parlamentben, hogy zsoldossá vált a Jobbik, mert – és egyébként erről híreket is olvashattunk –, hogy Simicska beállt a Jobbik mögé. Ha valaki tudja, hogy milyen nagy veszély a többiekre nézve, hogy ha Simicska beáll valaki mögé, és pártot épít és jó tanácsai, az Orbán Viktor. Hogyha igaz, hogy Simicska beállt a Jobbik mögé, akkor már ez elegendő lenne ahhoz, vagy kérdezem, szerintetek elegendő lenne ahhoz, hogy Orbán Viktor mindent elkövessen, hogy valahogy kicsinálja, lenullázza, megsemmisítse, nem tudom mit, a Jobbikot, vagy személyesen Vona Gábort. Aztán jön a népszavazás utáni alaptörvény-módosítás, amikor is Vona Gábor egy olyan sarokba szorított helyzetbe kényszerítette bele a miniszterelnököt, hogy ez nem sikerül. Szóval ezeket az érveket így, vagy ezeket az állomásokat végigtekintve el tudjátok képzelni, hogy ennek a harcnak, ha van ilyen harc, annak egy állomása az, hogy na új ellenség kell, túl sok menekültet most nem látunk, népszavazási kampány meg minden, legyen a Jobbik és a Jobbik által támogatott szélsőségesek, kapjuk el őket."

A jobbikos Iránytű Intézet szerződést kötött Simicska lapjával

A Jobbik mögött felépült gazdasági hátország egyik meghatározó szereplője az Iránytű Intézet, amelyet Forrai Richárd alapított, ő a tulajdonosa, és irányítja is jelenleg. A 2011 óta működő intézetnek lényegében kizárólag jobbikos megrendeléseknek köszönhetően 2014-ben már 124 millió forintos árbevétele volt 23,7 millió forintos adózott eredmény mellett, és megalakulása óta összesen közel 330 millió forintot kaphatott a Jobbiktól.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Az Iránytű Intézet 2012 szeptemberében vásárolta meg a Barikádot is kiadó Magyar Hírek kiadót Szegedi Csanádtól, illetve az időközben tulajdonossá váló Vona-Szabó Krisztinától, Vona Gábor feleségétől. Az Iránytű számos tanulmányt készített a Jobbik kérésére, például a 20 oldalas, Nagy-Britannia uniós tagságának aktuális kérdései tárgyú elemzése 5 millió forintba, oldalanként 250 ezerbe került, de 5 milliót fizetett a Jobbik a kapitalizmuskritikáról vagy a hibrid hadviselésről szóló tanulmányért is.

Az Iránytű Intézet hétről hétre publikált a jobbikos Barikád című hetilapban. A lap február 9-ei bezárása után nem sokkal, február 23-án már a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatást az Iránytű Intézet. Azóta öt újabb kutatás is megjelent a lapban:
Február 24-én: Jóval többen elégedetlenek az ország helyzetével
Február 25-én: Új szereplő a politikai térképen (Momentum)
Február 27-én: Ádert kedveljük, Gyurcsányt utáljuk
Március 2-án: Putyint jobban szeretjük Trumpnál
Március 2-án: A Jobbikot esélyesebbnek látják a baloldalnál
Ember Zoltán Levente, az intézet kutatásvezetője a Hír TV-ben ugyanakkor már korábban is rendszeres vendégnek számított.

A Jobbik a korábbiakkal ellentétben nem beszél Simicska elszámoltatásáról

2015-ig a Jobbik számos alkalommal beszélt Simicska elszámoltatásáról. Szilágyi György 2014-ben még azt mondta, hogy „Simicska [...] sikerei méltán adnak okot a széles körű közutálatra". Vona egyszer úgy fogalmazott: „javasoltam, hogy álljon fel egy vizsgálóbizottság a parlamentben, és végre lássuk, hogy ki Simicska Lajos? [...] be fogom őt hívatni a Magyar Országgyűlésbe, hogy számoljon el azzal a sok milliárddal." Ma már a Jobbik egyáltalán nem beszél Simicska elszámoltatásáról. Sőt, Novák Előd alelnökjelölti programjában felrótta pártjának, hogy „nem szabad Simicska elszámoltatását" szorgalmazni a Jobbikban.

Simicskáról kérdezi a Fidesz a Jobbikot

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a Jobbik és Simicska Lajos nagyvállalkozó kapcsolatát firtató újságírói kérdésre idézte az Origo cikkét a témában, majd elmondta, hogy az alapján több kérdésre is választ vár a Fidesz a Jobbiktól. Milyen együttműködés van a Jobbik és Simicska között, és "mit kap cserébe a Jobbik, hogy a nagybirtokosnak számító Simicska érdekeit is védi a kormány agrárpolitikájával szemben"? - sorolta kérdéseit.
Hozzátette, arra is kíváncsiak, hogy hol és mennyivel támogatja Simicska és az általa tulajdonolt média a Jobbikot, van-e szerződés Simicska, cégei és a jobbikos Iránytű Intézet között, és mennyit kap az intézet Simicskától?