MSZP-választmány: Botka Lászlót ajánlják miniszterelnök-jelöltnek

Hiller István Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának elnöke
Kaposvár, 2016. október 22. Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának elnöke felszólal a párt választmányi ülésén Kaposváron 2016. október 22-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Az MSZP választmánya az új baloldali társadalompolitikát vitatta meg, legfontosabb célnak a középosztály újrateremtését jelölte meg - mondta a választmány elnöke a testület ülése után. Hiller István azt is mondta, hogy a polgári törvénykönyv változása miatt májusban kongresszust tartanak.
Vágólapra másolva!

Az a vélemény a választmányban, hogy ha van változás, akkor lesz kormányváltás, ám ennek feltétele, hogy legyen esélyes kihívó - mondta Hiller István. Hozzátette: a választmány megerősítette, hogy Botka Lászlót ajánlja miniszterelnök-jelöltnek.

Az MSZP választmánya megerősítette: Botka Lászlót ajánlják miniszterelnök-jelöltnek Forrás: MTI/Kovács Attila

Elmondta azt is: a középosztály meg-, illetve újrateremtését a társadalmi felemelkedéssel kell elérni. Arról folyt a vita, hogy a középosztályból lecsúszottak, illetve az alsóbb osztályok felemelkedését hogyan lehet megteremteni költségvetési eszközökkel és társadalompolitikai felfogással.

Az MSZP együttműködő, érdekérvényesítő Magyarországot akar, az országnak a Nyugat, az EU a szövetségese,

utóbbi működképességét érdekérvényesítéssel kell megpróbálni jobbá tenni - tette hozzá.

Hiller István, az MSZP országos választmányának elnöke Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A Ptk. módosulása miatt június 1-jéig minden pártnak össze kell hívnia a kongresszusát, hogy elfogadják a pénzügyi beszámolót. Az MSZP várhatóan májusban tart emiatt kongresszust, és lehetséges, hogy akkor döntenek a miniszterelnök-jelöltről is.

Botka László jelöltségével a baloldal több pártja nem ért egyet, erről több cikk megjelent az Origón.

Reagált a Fidesz

A szocialisták kormányzásuk alatt tönkretették a dolgozó, bérből és fizetésből élő középosztályt, sorozatos adóemelésekkel és megszorításokkal sújtották őket - reagált Hiller István szavaira a Fidesz-frakció. Elvették tőlük a családi adókedvezményt, az otthonteremtési támogatásokat, megduplázták a munkanélküliséget, a fizetéseket magas adókkal terhelték, a béreket befagyasztották, a devizahitelekkel több mint egymillió család otthonát sodorták veszélybe - sorolták. Közleményük szerint a szocialisták ma sem támogatják az adócsökkentéseket, egyetlen a magyar családokat segítő adócsökkentést sem támogattak. Ha a szocialistákon múlna - folytatódik a kormánypárti frakció közleménye - ismét több mint duplájára emelnék a személyi jövedelmi adót és elvennék a családi adókedvezményt, eltörölnék az otthonteremtési programot és ismét magas adókkal sújtanák a vállalkozásokat, amelyek így képtelenek lennének emelni a béreket.