Orbán Viktor: A kommunizmus bűneit Nyugaton még ma is sokan mentegetik

Orbán Viktor
Budapest, 2017. február 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) megemlékezésén a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjában a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2017. február 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kommunizmus bűneit Nyugaton még ma is sokan mentegetik, maga az Európai Unió is vonakodik egyértelműen elítélni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésén, a Rákoskeresztúri új köztemetőben.
Vágólapra másolva!

Ma már nem szokás emlegetni, hogy

ám "a tőrőlmetszett nyugati gondolat végül nekünk, közép-európaiaknak lett kényszerű osztályrészünk". Eközben a Nyugatnak a kommunizmus megmaradt színtiszta elméletnek, "kéretlen világboldogítók bizsergető szellemi izgalmának" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a köztemető 297-es parcellájánál, a látogatóközpontban. Orbán szerint Európának ma nem véletlenül rossz a lelkiismerete, amikor a kommunizmus bűneiről van szó.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Azt is mondta, hogy az EU is vonakodik egyértelműen elítélni a kommunizmus bűneit, amit a 21. században nem magyarázhat és nem menthet a baloldali pártszimpátia vagy pártbarátság. Mindez arra vezethető vissza - mondta -, hogy míg a nácizmus bűnei felett ítéletet mondott a nemzetközi katonai bíróság, addig a kommunizmus bűncselekményeiről a rendszer bukása után a szabad világ képviselői nem hirdettek hasonlóan szigorú ítéletet.

- tette hozzá a miniszterelnök.
Orbán azt is mondta: a 298-as, 300-as és 301-es parcella olyan "időkapszulák kódszámai", amelyek magukba zárták a kommunista diktatúra brutalitását. Olyanok nyugszanak ezekben, akiknek még az emlékét is el akarták törölni a kommunisták, ahogyan feledésre ítélték azokat is, "akiket felszívott a Gulág szigetvilága" - mondta.
Az emléknap azonban a bizonysága annak, hogy a kommunista diktatúra bűnei nem évülhetnek el soha. Csak akkor lehet jövőnk, ha az egyszerre szabad és magyar, csak a szabad magyarok országának van jövője". Ezért - tette hozzá - "a kommunista és fasiszta kígyótojásokat mindig kellő időben össze kell törnünk".

Az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát kérik

A Magyar Liberális Párt szerint addig nem lehet a kommunista diktatúra áldozataira igazán méltóképpen emlékezni, amíg a múlt eseményeit "nem tesszük teljeskörűen megismerhetővé, és nem rendezzük az 1990-es rendszerváltás egyik nagy adósságát". A Liberálisok ezért a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján kérik az ügynökakták azonnali nyilvánosságra hozatalát.

Az LMP közleményében azt ígérte, hogy a kommunizmus áldozatainak mai emléknapján újra benyújtja az ügynökaktákkal kapcsolatos törvényjavaslatát a parlamentnek. Mint írták, az LMP azért küzd, hogy

Az Együtt közleménye szerint azért kell emlékeznünk a kommunizmus áldozataira, mert "csak így lehetünk biztosak abban, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát, és ami egyszer megtörtént, többé nem fog". Minden emberveszteség tragédia, különösen akkor, ha valakit származása vagy politikai meggyőződése miatt pusztítanak el vagy nyomorítanak meg. A kommunizmusban és a nácizmusban ez történt” – írták közleményükben.

„Emlékezzünk azokra a milliókra, akik életét

Ne feledkezzünk el azokról, akik ezen szörnyűségek közepette is megőrizték magukban, családjukban az emberség és igazság lángját, akik akkor sem adták fel hitüket, ha a Gulagon raboskodtak, az ÁVH kínzókamráiban szenvedtek, vagy éppen vagyonuktól, munkahelyüktől, továbbtanulási lehetőségüktől fosztotta meg őket az állampárt! Gondoljunk rájuk, és tegyünk meg közösen mindent, hogy soha többé ne árnyékolja be a magyarok életét a kommunista terror pusztító alakja!” – írta az emléknapon kiadott közleményében a KDNP.

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Örökség Intézetének megemlékezésén a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjánál, a kommunizmus áldozatainak emléknapján Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Fidesz közleménye szerint a kommunizmus embertelen ideológiája világszerte közel százmillió ember életét követelte. „Ez az elnyomó ideológia és rendszer támadást jelentett az egyén és a nemzet szabadsága, szuverenitása ellen egyaránt. A magyar emberek a saját bőrükön tapasztalták meg a kommunizmus pusztító hatását, ezért az áldozatokra való emlékezés mellett kötelességünk ma is szembeszállni annak minden formájával.

Főhajtással emlékezünk az áldozatokra, az ő emlékük is kötelez arra, hogy évről évre kimondjuk: soha többé kommunizmust!” – írták.