Gyurcsányék támogatják Majtényit

Majtényi László SZEMÉLY
Budapest, 2015. március 14. Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke az intézet Legyen köztársaság! című fesztiválján a Gödör Klubban 2015. március 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte a párt parlamenti képviselőit, hogy támogassák Majtényi László köztársasági elnökké jelölését, majd az államfő személyéről döntő szavazáson is voksoljanak rá.
Vágólapra másolva!

Az elnökségi ülést követő, Majtényi Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc pártelnök azt mondta, a volt adatvédelmi biztos az egymásra figyelő, szolidáris, a köztársasági eszményeket tiszteletben tartó, a megkülönböztetések és a korrupció ellen küzdő, zöldebb Magyarország eszményét képviseli.

40 ajánlás kell

Majtényi László úgy látja, meglesz a jelöléséhez szükséges negyven képviselői ajánlás. A volt ombudsman – aki korábban az MSZP frakciójával és az LMP elnökségével is találkozott – azt mondta, sokan vannak ma, akik egy alkotmányos, demokratikus, szolidáris Magyarországot akarnak.

Majtényi jelölését egyébként az Elnököt a köztársaságnak! nevű civil szervezet jelentette be. Azt mondták, hogy nem egyeztettek pártokkal, a látszat pedig az volt, hogy Majtényi mögé később álltak csak be a baloldali pártok. Éppen Gyurcsány Ferenc volt az, aki egy interjúban elszólta magát, és azt mondta: Majtényi felkérése hónapok óta zajló folyamat volt. "Mi ezt ismertük, láttuk, részt vettünk benne. Végül az a megoldás született, hogy Majtényi Lászlót először civilek ajánlják, hogy a demokratikus ellenzéki pártok támogathassák" – mondta akkor Gyurcsány. Ezt a Majtényit ajánló szervezet elnöke az Origónak el is ismerte.

Botka nem kereste a DK-t

A sajtótájékoztató után a párt szóvivője reagált a más témában feltett kérdésekre, többek között arra is, hogy a szocialista Szanyi Tibor egy interjúban hibának minősítette a 2014-es összefogást. Gréczy Zsolt jelezte, hogy a közelgő zuglói időközi önkormányzati választáson az MSZP, a DK, a Párbeszéd és egy civil szervezet most is közös jelöltet állított.

A DK továbbra is nyitott arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a szocialisták miniszterelnök-jelöltjével, de Botka László nem kereste a Demokratikus Koalíciót – közölte Gréczy Zsolt, aki a tárgyalások megkezdését sürgette, mondván, nem szerencsés bizonytalanságban tartani a választóikat.

Elmondta: az MSZP és a DK közötti megbeszélések januárig jól zajlottak, majd

amikor Botka László a szocialisták kormányfőjelöltjévé vált, befagytak.

A DK számára nincsen "Botka–Gyurcsány-meccs, együttműködési kényszer van" – összegzett a politikus, leszögezve: továbbra is hisznek az összefogásban.

A Gyurcsány Ferenc személyét ért szocialista kritikákra válaszolva a szóvivő azt mondta, nem lehet tehertétel a baloldal számára az, aki utoljára nyert nekik választásokat, és aki kormányfőként fejlesztette az országot.