Két év alatt a felére zsugorodott a Jobbik

Vona Gábor beszél EGYÉB TÁRGY embléma Közéleti személyiség foglalkozása logo politikus pulpitus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM TÁRGY
Budapest, 2017. január 28. Vona Gábor pártelnök a Jobbik évadnyitó rendezvényén a Sport11 rendezvényközpontban 2017. január 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az elmúlt szűk két évben szavazóinak közel felét elveszítette a Jobbik. A párt 2015 elején volt a csúcson, akkor a teljes népesség közel 20 százaléka szavazott volna rájuk, míg napjainkra ez 10 százalék közelébe zuhant. Az időközi választásokon sem szerepelt túl jól Vona Gábor álbaloldali fordulattal kísérletező pártja.
Vágólapra másolva!

Szavazóinak nagyjából a felét elveszítette a Jobbik az elmúlt szűk két évben. A támogatottsági csúcsát a teljes népesség körében 2015 áprilisában érte el. Akkor a Nézőpont Intézet 19 százalékot mért az ellenzéki pártnak. Az Ipsos 2015 márciusában 18 százalékra mérte a radikálisokat a teljes választóközönség soraiban. Mindez akkor azt jelentette, hogy a Jobbik mögött nagyjából 1,4-1,6 millió választó állt.

2014-ben jobban álltak

2015 elején a Jobbik néhány vitatható intézkedésből (internetadó, majd annak visszavonása, útdíjrendszer átalakítása) profitált. A 2014-es önkormányzati választások körül a Jobbik még csak a teljes népesség 11-13 százalékának a bizalmát bírta. Ezután a Fidesztől elpártolt szavazók egy része a radikálisoknál jelent meg. Részben ennek köszönhetően sikerült a pártnak megnyernie 2015 áprilisában a tapolcai időközi választást.

2015 nyarán következett be a változás a Jobbik támogatottságában. A párt népszerűsége, ha lassan is, de elkezdett zuhanni, és mostanra

a teljes népességnek csupán a 10-12 százalékát tudhatják maguk mögött.

Ez a támogatottság egyébként kisebb, mint amennyit a 2014-es országgyűlési választások előtt jósoltak a pártnak, mivel akkor a teljes népesség körében a különféle intézetek 13-15 százalékot jeleztek előre.

Vona Gábor pártelnök nem örülhet a legújabb felméréseknek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Látványos zuhanás

Ha a biztos szavazók körében nézzük a változásokat, akkor szintén jelentős visszaesést láthatunk. A Medián adatai szerint 2014 decemberében a Jobbik 27 százalékon állt, a Nézőpont Intézet 2015 februárjában 28 százalékos támogatottságot jelzett a radikális pártnak. Ezek a számok egyébként rekordnak számítottak a párt történetében, mivel csak 2011–12-ben mértek nekik ehhez hasonló szinteket.

Ez a közel 30 százalékos támogatottság mostanra 16-20 százalékra esett vissza, de a Medián legfrissebb adatai

már csak 13 százalékot jósolnak a Jobbiknak.

Tehát a biztos szavazói körben is közel a felét elveszítették a híveiknek. A csökkenés igazából az októberi kvótanépszavazás óta gyorsult föl. A népszavazás után a Jobbik szembement a korábbi álláspontjával, és végül nem szavazta meg azt az alaptörvény-módosítást, amit korábban éppen ők szerettek volna. Minden bizonnyal ez is szerepet játszott a népszerűség csökkenésében.

Debrecenben is tüntettek a Jobbik vezetése ellen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A választásokon sem megy

A Jobbik azonban nemcsak a felmérésekben mutat egyre halványabb teljesítményt, hanem az időközi választásokon sem igazolódik vissza, hogy a pártnak bármi esélye lenne 2018-ra. A legjobb eredményt 2015 tavaszán érték el, amikor sikerült, ha csak pár száz szavazattal is, de megnyerniük a tapolcai választókerületet. 2016-ban a pártnak csak a kocsordi és a nagytőkei polgármester-választást sikerült megnyernie, de többek között Lakiteleken, Salgótarjánban, Demecserben, Jászkiséren

a várakozásokhoz képest is súlyos vereséget szenvedtek.

A Jobbik jelöltjei sem szerepeltek 2016-ban túlságosan fényesen. Mint arról korábban beszámoltunk, a leadott szavazatokat tekintve a párt csupán 7,27 százalékot kapott tavaly, míg az MSZP 29,95, a Fidesz-KDNP 28,77 százalékot szerzett a tavalyi évben. A Jobbik 2014 őszén még 2658 szavazatot szerzett azokon a településeken, ahol tavaly időközi voksolások voltak. 2016-ban már csak 1971-et, ez több mint 25 százalékos szavazatveszteség volt.

A kudarcban nyilvánvalóan a Jobbik körüli botrányok, a párton belüli káosz és az álbaloldali fordulattal való próbálkozások játszottak fontos szerepet.