DK: Botka sose kifogásolta a Gyurcsány-kormány döntéseit, ahogy Bajnaiét sem

Botka László polgármester Szeged
MSZP
Budapest, 2014. május 31. Botka László választmányi elnök nyilatkozik a sajtónak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának ülése közben a párt VI. kerületi, Jókai utcai székháza előtt 2014. május 31-én. Elrendelte az MSZP választmánya a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Botka László, szegedi polgármester, az MSZP elnöksége által miniszterelnök-jelöltnek javasolt politikus szombaton tartott beszédében azt mondta, hogy Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének mennie kell. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az ATV műsorában viszont arról beszélt, érdekes, hogy Botka Gyurcsány ellen fordult, hiszen "1994 óta képviselő, és egyetlenegy olyan pillanatra nem emlékszünk, amikor kifogásolta volna bármelyik kormánya bármelyik döntését".
Vágólapra másolva!

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az ATV Start című műsorában reagált Botka szombati kijelentésére, miszerint Gyurcsány Ferencnek mennie kell a közéletből:

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Botka László ugyanis 1995-ben megszavazta a Bokros-csomagot, majd támogatta a 2002 és 2004 közötti miniszterelnök, Medgyessy Péter osztogatásait, csakúgy, mint később Gyurcsány Ferenc reformjait. Bajnai Gordon idején pedig,

2009-ben megszavazta, hogy szüntessék meg a 13. havi nyugdíjat.

Amikor pedig 2006 őszén, Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazást kért a parlamentben, Botka László igennel szavazott, hogy Gyurcsány Ferenc folytassa tovább a kormányzást.

Botka László, szegedi MSZP-s polgármester Forrás: MTI/Kovács Attila

Gréczy Zsolt az interjúban emlékeztetett a szocialista párt 2014-es országos választmányi ülésére is, amit Botka László vezetett:

"A Magyar Szocialista Párt előtt két lehetőség volt: vagy egy MSZP önálló listát támogat, vagy egy olyan listát, aminek az első három helye úgy néz ki, hogy Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, hatodik helyen Botka.

Botka László amellett érvelt, hogy közös lista induljon."

A DK szóvivője szerint Botka Lászlónak egyelőre nem sikerült szövetségeseket találnia. A Párbeszéd szerint például plagizálja a programjukat, Bokros Lajos pedig személyesen őt teszi felelőssé azért, hogy leálltak az ellenzéki tárgyalások. Azt is ígérte, hogy az LMP-vel leül tárgyalni, de a múlt hétre tervezett találkozó elmaradt, az Együtt pedig már el is döntötte, hogy külön indul a 2018-as választáson.

Mindezek ellenére Gréczy szerint a DK-nak semmi baja Botkával:

"A DK szerint nincs Gyurcsány-Botka harc.

Mi várjuk Botka Lászlót, szeretnénk vele tárgyalni, és megállapodni. Látjuk azt is, hogy Botka László belenézett a DK programjába is, nemcsak a Párbeszédébe. Ezért mondjuk, hogy le kell ülni tárgyalni, a végén úgyis meg kell állapodni" - mondta.

A Bokros-csomag fő elemei közé tartozott a 8%-os vámpótlék bevezetése, a forint 9%-os egyszeri leértékelése, a felsőoktatás, a fogászati ellátás ingyenességének megszüntetése, illetve a gyógyszerek állami támogatásának csökkentése.

Medgyessy Péter száznapos programja átlagosan 50 százalékos béremelést biztosított a közalkalmazottaknak, a nyugdíjasoknak pedig egyszeri 19 ezer forintos pótlékot. Méltányosságból megemelte a legalacsonyabb nyugdíjakat, az egyetemi ösztöndíjakat. Mindez akkori árakon számolva körülbelül 190 milliárd forintba került.

Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt, 2009-ben a képviselők többségének szavazatával megszűnt a 13. havi nyugdíj. Abban az évben a nyugdíjasok már a második félévi részletet sem kapták meg.