Tarlós: Nem fogom a népet se becsapni, se kijátszani

Tarlós István
Budapest, 2016. december 7. Tarlós István főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2016. december 7-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban aláírták, hogy népszavazást akarnak, akkor (...) erősen el fogok gondolkodni azon, hogy nem kéne-e visszavonni a pályázatot – mondta Tarlós István főpolgármester pénteken.
Vágólapra másolva!

Másfél évvel ezelőtt az országos politika maximális mellszélességgel kiállt az olimpia mellett, most valamiért az ellenzéki politikusok többsége "kihátrált"; ez árulás – mondta a főpolgármester. Tarlós István közölte: "ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban aláírták, hogy népszavazást akarnak, akkor (...) erősen el fogok gondolkodni azon, hogy nem kéne-e visszavonni a pályázatot". Ugyanakkor megjegyezte,

a népszavazással korábban kellett volna előállni.

Demszky is támogatta az olimpiát

Tarlós István elmondta, szerinte, ha valaki egyszer letette a voksát, és megegyezett az Országgyűlésben, hogy támogatni fogja az olimpiát, annak másfél évvel később nem illik így viselkedni, mert ez nem tisztességes. "Most azok, akik teljes mellszélességgel kiálltak, és támogatták, fölállnak mint a nép védelmezői, és elkezdenek (...) országvédői szerepben tündökölni" – fogalmazott.

Tarlós István szerint az ellenzéki politikusok kihátráltak az olimpia mögül Forrás: MTI/Mohai Balázs

A főpolgármester emlékeztetett: 2004-ben Demszky Gábor akkori szabad demokrata főpolgármester és még jó pár ma is aktív politikus összehívtak egy értekezletet a kerületi polgármesterekkel, és akkor "ezerrel támogatták az olimpiát". Ő maga 2014-ben az Agenda 2020 előtt az olimpiarendezésről fenntartásokat fogalmazott meg, utána már támogatta, mert az Agenda 2020 alapvetően megváltoztatta a rendezési lehetőség feltételrendszerét – jegyezte meg.

Az ellenzék kihátrál

Tarlós István felvetette azt is, hogy a most aggódó fővárosi szocialista politikusok, akik másfél évvel ezelőtt szavazatukkal támogatták a Fővárosi Közgyűlésben a budapesti olimpiarendezést, miért nem akkor kezdtek aláírásokat gyűjteni.

Fel sem merült másfél éve, hogy ezek a politikusok népszavazást akarnának

– mondta, és szerinte nekik a népszavazás valójában nem az olimpiáról, hanem valami másról szól. Közölte, az ügyben konzultál majd Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Korábban az LMP-t és a DK-t leszámítva mindenki támogatta az olimpiát Forrás: Tálos Lőrinc

Az esetleges népszavazás kapcsán Tarlós István leszögezte, "nem fogom a népet se becsapni, se kijátszani". Messzemenőkig elzárkózik attól, hogy egy népakaratot kijátsszanak – mondta.

Tarlós még beszél Orbánnal

Az aláírások számát ismeri, de nem ismeri még a kormány álláspontját az olimpiáról és a népszavazásról, így reagált Tarlós István azokra a hírekre, miszerint a Fidesz rátolja a felelősséget, lefújja-e a budapesti olimpiát. Ezért először kontrollálja, valóban így vélekedik Orbán Viktor, és Borkai Zsolt a MOB részéről. Ha tényleg így van, és mindenki visszalép, és mindenki rá néz, akkor ő ki fogja mondani, amit kell, és szerdán beviszi a fővárosi közgyűlés elé az olimpia visszavonásáról szóló javaslatot - mondta az Indexnek.