Vágólapra másolva!
A Századvég legfrissebb felmérése szerint Botka Lászlót csak a megkérdezettek negyede látná szívesen kormányfőként. Orbán Viktort minden második magyar támogatná, míg Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor nagyon elutasított.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszak meghatározó témája volt a politikai közbeszédben az ellenzéki pártok kormányfőjelölt-választása. A lehetséges szövetségekkel kapcsolatos találgatások, az előválasztás és a potenciális miniszterelnök-jelöltek (például Botka László) mind meghatározó elemei voltak a vitának.

Jóval népszerűbb Orbán

A kutatás szerint a meghatározó politikai pártok vezetői közül

Orbán Viktor a legnépszerűbb.

A teljes népesség fele van kedvező véleménnyel a miniszterelnökről. Az MSZP kormányfőjelöltjéről, Botka Lászlóról a megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozott pozitívan, 31 százalék nem kedveli, négyből egy válaszadónak pedig nincs is véleménye róla.

Orbán Viktor kedveltsége jóval magasabb, mint Botkáé Fotó: Mudra László - Origo

A kutatásban részt vevők 9 százaléka ugyanis nem ismeri a politikust. Az eredményekből az is kiderül, hogy Botka László elsősorban a baloldali választók között népszerű (79 százalék kedveli), a középen állók körében megosztó (29 százalék kedveli), a jobboldaliak többsége pedig elutasítja (51 százalék nem kedveli).

Senki sem kér Gyurcsányból és Vonából

Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc megítélése kifejezetten kedvezőtlen

ma Magyarországon. A lakosság kétharmada negatív véleménnyel van Vona Gáborról (66 százalék), míg ez az arány Gyurcsány Ferenc esetében 73 százalék.

Egy szinten mozog Gyurcsány és Vona Fotó: Szabó Gábor - Origo

A magyarok többsége (51 százaléka) Orbán Viktort látná legszívesebben a miniszterelnöki pozícióban. Második helyre – jelentősen lemaradva – Botka László került 25 százalékkal, Vona Gábor kormányfőségét pedig mindössze a teljes népesség 7 százaléka támogatná. A megkérdezettek 12 százaléka a felsoroltak egyikét sem látná szívesen miniszterelnökként.