Szijjártó: Hárman még életveszélyben vannak

Szijjártó Péter Olaszország, halálos buszbaleset, A4-es autópálya, Verona
Budapest, 2017. január 21. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az olaszországi buszbalesetről hivatalában 2017. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó magyar autóbusz az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Egy fővárosi gimnázium éves sítáborából hazafelé tartó diákok szenvedtek halálos balesetet Olaszországban - közölte Szijjártó Péter. A külügyminiszter részvétét fejezte ki, és azt ígérte, mindent megtesznek, hogy a szülőket segítsék a tragédia feldolgozásában.
Vágólapra másolva!

Egyelőre ellentétes információk vannak arról, hányan voltak a buszon - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Amit biztosan tudni: éjfél előtt néhány perccel Verona közelében történt a baleset. Előbb egy szalagkorlátnak ütközött a busz, majd hosszas csúszás után hídpillérnek csapódott.

Tűz ütött ki, ami gyorsan terjedt,

a füst betöltötte az utasteret. A miniszter megerősítette, hogy az olasz rendőrök nem találtak féknyomot.

16 halott

16-an haltak meg a balesetben, többen halálra égtek. A sérülteket három veronai kórházban látják el. Egy utast mesterséges kómában tartanak, két utas állapota súlyos-válságos, rajtuk kívül tíz súlyos, és 13 könnyű sérült van kórházban. 12-en jól vannak, őket először egy rendőrségi ingatlanban, majd egy dél-veronai szállodában helyeztek el, pszichológus foglalkozik velük. Várhatóan ide költöztetik majd az érkező szülőket is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az olaszországi buszbalesetről Forrás: MTI/Marjai János

Konzuli segítség

A milánói főkonzulátus négy munkatársa van a helyszínen, két konzul Budapestről utazik a helyszínre, úton van a római konzul, és vasárnap a magyar közigazgatási államtitkár is Veronába megy - mondta Szijjártó Péter. Az OMSZ vezető főorvosa, főigazgatója is a helyszínre tart, Budapesten pedig a Heim Pál kórház már felkészült a hazatérő sérültek fogadására. Megvan a kórházban ápolt és a sérülést nem szenvedett utasok neve is, így aki hívja a milánói konzulátust, megtudhatja, hogy gyereke milyen állapotban van.

Fedezik a költségeket

Szijjártó Péter részvétét nyilvánította, és azt ígérte, mindent megtesznek, hogy a szülőket segítsék. A magyar kormány állja majd a szülők kiutazását, ottani tartózkodási költségeiket, ahogy a hazatérést és a holttestek hazaszállítását is. Vasárnap kezdődik a holttestek azonosítása.

Vizsgálat indult

Vizsgálat fogja majd tisztázni, hogy mennyien voltak a buszon, az utaslistán 54 utas és 2 sofőr szerepelt, de a beszámolók szerint ennél többen ültek a járművön - válaszolta Szijjártó Péter az Origo kérdésére. Azt nem árulta el, melyik fővárosi gimnázium diákjait szállította a busz, ahogy egyelőre azt sem közölték, melyik utazási iroda szervezte az utazást.

Négy fővárosi kórházban várják őket

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei hamarosan a tragédia helyszínére indulnak, hogy megszervezzék a sérültek hazaszállítását. Győrfi Pál, kommunikációs vezető szerint eddig már négy budapesti kórház jelezte, hogy teljes kapacitással várják a buszbaleset sérült túlélőit.

Győrfi hozzátette, az a helyszínen derül majd ki, hogymelyik diák mikor kerül szállítható állapotba.

Ezt a számot hívja

A hozzátartozók ezen az ügyeleti számon érdeklődhetnek a konzulátusnál a diákok állapotáról és az újabb fejleményekről:

0039/339-62-19-517