Tarlós: Csökkenhet a 4-es metró miatti büntetés

Tarlós István
Budapest, 2016. január 22. Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2016. január 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester szerint az OLAF-vizsgálat alapján a 4-es metró körüli visszásságok miatti, eddig közölt 76,6 milliárd forintos bírság összege kisebb lehet, körülbelül 59 milliárd forint. Azt is mondta, hogy a főváros a kormány mellett áll, és törekszik a visszafizetés mérséklésére. Az MSZP eközben az OLAF-vizsgálat nyilvánossá tételét sürgette.
Vágólapra másolva!

Tarlós István szerint 59 milliárd forintnyi lehet majd az az esetleges európai uniós büntetés, amelyet kiszabhatnak Magyarországra a 4-es metró beruházásának – az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt – szabálytalanságai miatt.

Tarlós István főpolgármester szerint a büntetés összege mérsékelhető Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A főpolgármester kiemelte, a főváros a kormány mellett áll, és törekszik a visszafizetés mérséklésére. Az ügyben az Európai Bizottság még nem hozott határozatot – jegyezte meg, de szerinte a kormány által közölt 76,6 milliárd forintos büntetés "egy szélső érték, (...) ez valójában inkább 59 milliárd".

Közölte azt is: a BKV-nak és a DBR Projekt Igazgatóságnak vannak érvei arra, hogy ezt az összeget csökkenteni lehessen.

Ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni, vitatni kell az összeget, bármekkora is legyen – mondta Tarlós István.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a 4-es metró avatásán 2014-ben Forrás: MTI/Beliczay László

Az MSZP eközben azt sürgeti, hozzák nyilvánosságra az OLAF jelentését. Horváth Csaba, MSZP-s fővárosi képviselő a Magyar Narancs cikkét idézte, miszerint az OLAF cáfolta azt a kormányzati állítást, hogy a jelentés nem, vagy alig érinti Tarlós István főpolgármesteri időszakát.