Brüsszel harcol a Soros-terv végrehajtásáért

Horizontal IMMIGRATION MIGRATION AND IMMIGRATION MIGRANT WORKER SEASONAL WORK BORDER DAILY LIFE AGRICULTURE
(FILES) This file photo taken on February 15, 2017 shows temporary agricultural workers returning to the Port of Entry in San Luis, Arizona. With debate raging in the United States and Mexico over President Donald Trump’s plan to build a wall along the nations’ border, AFP photographers decided to take a closer look. So they drove the drove the nearly 1,750 miles along the border and photographed what they saw, with Washington-based Jim Watson on the US side and Tijuana-based Guillermo Arias and Mexico City-based Yuri Cortez on the Mexican side. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Miközben a brüsszeli EU-csúcson az uniós vezetők sorra visszhangozzák Orbán Viktor szavait, az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtöki döntése azt mutatja, Brüsszel nem adja fel a harcot a kötelező kvóta bevezetéséért. A bizottság döntésével a szolidaritásra hivatkozva a migránsok felső keret nélküli áthelyezését és a befogadásukat ellenző  tagállamok szankcionálását teszi lehetővé. 
Vágólapra másolva!

A migránsok választhatnak országot

A szabályozás arról rendelkezik, hogy ne a belépés szerinti első ország ellenőrizze a jelentkezők nemzetközi védelemre való jogosultságát, hanem előbb ossza szét őket a tagországok között, ahol a nemzeti hivatalok lesznek felelősek a jogosultság megállapítására.

A menedéket kérő migránsoknál

nem állapíthatnak meg biztonsági kockázatot, viszont felajánlanak nekik négy olyan országot,

amelyik kevés embert fogadott be - vagyis olyanokat, amelyek ellenzik a kötelező kvótákat. Közülük a migránsok szabadon választhatnak.

Ezzel együtt ugyan a bizottság elfogadta az unió külső határain történő biztonsági ellenőrzések erősítéséről szóló javaslatot is, de ez az előzőek fényében meglehetősen ellentmondásos.

Európa a vesztébe rohan

Gál Kinga, a Fidesz európai uniós képviselője azt mondta erről, hogy ezekkel a szabályokkal a vesztébe rohan Európa.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, hogy egy ilyen befogadórendszert egyértelmű

Kovács Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, ez nem más, mint „a migráció intézményesítése, az Európai Unió külső határai átjárhatóságának megteremtése”, ami ellen a magyar kormány minden eszközzel fel kíván lépni.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott: a LIBE „nem tesz mást”, mint időről időre, legutóbb a csütörtöki döntésével felszínre hozza és megmutatja, hogy „mi is pontosan az, amit mi Soros-tervnek nevezünk”. „Soros György emberei” a LIBE-bizottságban is képviseltetik magukat - tette hozzá.

Tusk Orbánt ismétli

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően a nemzetállami vezetők következtetéseket fogadtak el - más témák mellett - a migrációról és a biztonságról.

Megállapították, hogy a külső határok teljes körű ellenőrzését célzó uniós intézményi intézkedések eredményeket hoztak, mert összességében a migrációs beáramlás és a tengereken bekövetkezett halálesetek száma jelentősen csökkent.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács ülésére Brüsszelbe Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Európai Tanács továbbra is elkötelezett amellett, hogy átfogó, gyakorlati és határozott megközelítést alkalmazzon a migrációs nyomás csökkentése érdekében. Valamennyi migrációs útvonalat ellenőriz és készen áll arra, hogy azonnali lépéseket tegyen minden újfajta belepési kísérlet esetén - jelentették ki. Fontosnak nevezték a szoros együttműködés fenntartását a partnerországokkal - beleértve Törökországot -, az elvándorlás kiinduló országaival és a tranzitállamokkal egyaránt.

Véleményük szerint hatékony visszaküldési mechanizmus révén le kell törni az embercsempész hálózatok üzleti modelljét az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, továbbá minden tagállamnak teljes körűen be kell tartania a migrációs kihívás megoldása érdekében kötött megállapodásokban foglaltakat.

A tagállami vezetők üdvözölték a közös európai menekültügyi rendszer reformja kapcsán eddig elért eredményeket, és felszólították a tagállamokat a szolidaritáson alapuló közös felelősségvállalásra.
Az Európai Tanács megismételte a schengeni rendszer iránti elkötelezettségét. Kijelentette, hogy a lehető leghamarabb vissza kell állítani a schengeni térség egységét a tagállamok biztonsági érdekeinek figyelembevétele mellett.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, szerinte valódi esély van a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonal lezárására, az uniós tagállamok vezetői megállapodtak, hogy fokozzák az olasz hatóságoknak és az észak-afrikai országoknak nyújtott támogatásukat.

Orbán Viktor és Angela Merkel Forrás: Bundesregierung

Amit Tusk mondott, az szó szerint megegyezett azzal, amit Orbán Viktor javasolt Brüsszelbe érkezve. A miniszterelnök azt mondta: Olaszországot kell segíteni, hogy meg tudja védeni a határait.

Orbán Viktor több javaslatot is tett a migrációs válsághelyzet kezelése érdekében. Az Afrikából érkező migránsokkal kapcsolatban például felvetette egy, a Törökország számára korábban létrehozotthoz hasonló pénzügyi alap felállítását, amelybe az uniós tagállamok hasonló arányban teljesítenének pénzügyi hozzájárulást, mégpedig közvetlenül Olaszországnak.