Visszavonta Budapest az olimpiai pályázatot

Budapest, 2017. március 1. A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése a Városháza dísztermében 2017. március 1-jén. A közgyűlés a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia pályázat visszavonásáról dönt. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat visszavonásáról döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.
Vágólapra másolva!

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselői által jegyzett előterjesztésben azt kezdeményezték: a testület helyezze hatályon kívül a 2015. június 23-án elfogadott közgyűlési határozatot, és

"a politikai egység felbomlására tekintettel"

a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közösen vonja vissza a 2024. évi XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát.

Felbomlott a politikai egység

Felkérték továbbá a főpolgármestert, hogy a közgyűlés döntéséről a MOB elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot; vizsgálja meg a közgyűlés 2015. június 23-ai és azt követő ülésein az olimpia megrendezésével kapcsolatban hozott döntéseket, és azok sorsáról május 31-ig készítsen javaslatot a testület számára, valamint a vonatkozó kormányhatározatokban nevesített – és az olimpiai pályázattal kapcsolatos, de attól függetlenül is megvalósuló – beruházások további sorsáról, azok 2024-ig történő megvalósulása érdekében folytasson tárgyalásokat a kormánnyal.

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén vonta vissza az olimpiai pályázatot Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az előterjesztésben emlékeztettek arra, hogy február 22-én a kormány – a Fővárosi Közgyűléshez hasonlóan – megállapította, hogy a pályázat benyújtásakor

még meglévő politikai egység "helyreállíthatatlanul" felbomlott,

és mivel "sikeres pályázatra csak akkor van esély, ha a pályázat és így a budapesti olimpia ügyében politikai konszenzus van", a kormány határozatával – a városvezetés egyetértésével – felkérte a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy az olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatot vonja vissza.

Tarlós: Ez kimeríti a jellemtelenség fogalmát

A vitában Tarlós István főpolgármester többek között azt mondta, az MSZP és Horváth Csaba a Momentum aláírásgyűjtése után jött rá, mennyire szereti a népet. A 3-as metró szerződéseit be fogják vinni a közgyűlés elé, jelentette ki Tarlós. Felemlegette, hogy a négyes metrónál nem így történt, az előző városvezetés nem volt hajlandó megtenni ezt.

Tarlós István feltette azt a kérdést, hogy a 4-es metróról miért nem volt népszavazás Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tarlós szerint az ország rossz színben fog feltűnni a pályázat visszavonása miatt. Nem a Momentumot okolja emiatt, bár

még nem tudja, hogy honnan jönnek és mit akarnak,

tette hozzá. Szerinte a kis- és törpepártok hozzáállása az olimpia ügyében "bőven kimeríti a jellemtelenség fogalmát".

Az MSZP szerint "tisztességtelen" a pályázat visszavonásának a módja, a Párbeszéd szerint a pályázat csak "blöff" volt, a DK és az LMP szerint népszavazást kellene tartani róla.

Tarlós az ellenzéknek azt is felrótta, hogy miért nem volt népszavazás a 4-es metróról és a többi fővárosi beruházásról.