Új elnök van a Kerékpáros Magyarország Szövetség élén

Masa Zoltán, Kerékpáros Magyarország Szövetség, KMSZ, elnök
Vágólapra másolva!
A Kerékpáros Magyarország Szövetség (KMSZ) rendkívüli közgyűlést tartott pénteken. A megválasztott új elnök szerint a szövetség elsődleges célja a nemzetközi szintű és jó minőségű kerékpár-turisztikai hálózat kialakítása.
Vágólapra másolva!

A szövetség összefogja a magyarországi kerékpáros szabadidősport és turisztikai szakmát. Masa Zoltán, a KMSZ új elnöke azt mondta:

Ez azt jelenti, hogy a szabadidősport és a kerékpáros közlekedés népszerűsítésén keresztül szeretnék növelni a kerékpározók számát, arányát és a kerékpáros turizmus erejét.

A KMSZ a 2014-2020-as európai uniós pályázatok kormányhatározatban nevesített kedvezményezettje, ezáltal több mint 2 milliárd forintot tudnak költeni a kerékpár turisztikai fejlesztésére.

Ennek keretében 2018-ig számos kerékpáros túraközpont, bringapark, „bringázz és strandolj" pont és Info-Pont létesül a Balatonon.

Jelentős fejlesztések várhatók még a Velencei-tónál, az EuroVelo 6 nyomvonalon, a közép-magyarországi régióban, és a Kormányzatnak köszönhetően a Tokaj-Hegyaljai térség is számíthat jelentős forrásokra.

Bővítésre volt szükség

Az új elnök azt mondta, a közgyűlésen többek közt a turisztikai szolgáltatások-beruházások megvalósításával foglalkoztak. A feladatok minősége és mennyisége is változik, ezért bővítésre volt szükség: 7 fős elnökséget választottak, akik jól lehatárolható részfeladatokért felelnek a jövőben, valamint a tagság száma is további 16 taggal bővült.

Masa Zoltán, a Kerékpáros Magyarország Szövetség új elnöke Forrás: Origo

Fontos a jó szakmai kapcsolatok kialakítása

Masa Zoltán azt mondta, az egyik legfontosabb feladat a forrásokat biztosító EU-s irányító hatóságokkal és a területet felügyelő Magyar Turisztikai Ügynökséggel való megfelelő szakmai kapcsolat kialakítása:

Céljának nevezte azt is, hogy a Kerékpáros Magyarország Szövetség folyamatosan kommunikáljon a kerékpáros fejlesztéseket koordináló és rendkívüli erőforrásokat mozgósító kormánybiztossal, Révész Máriusszal is, az ő szakmai ajánlásait is figyelembe veszik.

A szövetség egyik feladata a kerékpár szabadidősportban betöltött szerepének erősítése is, ami Szabó Tünde államtitkár hatásköre. Az elnök szerint fontos, hogy ezen rendkívül széles köröket elérő tevékenységeik ellátásához állandó működési célú támogatást kaphasson a szövetség.

A nyár végén kész lesznek a tervezéssel és előkészülettel

Az elnök azt mondta, a turisztikai szolgáltatás-fejlesztéseket kiemelt pályázati eljárásrendben finanszírozza az EU-s intézményrendszer és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A balatoni fejlesztésben már rendelkeznek aláírt Támogatási Szerződéssel,

a hetekben pedig a Velencei-tavi pályázatuk támogatói döntését várják.

"Ezen fejlesztések esetében az idei év nyarán végzünk a tervezési és egyéb előkészítői munkákkal és várhatóan

a jövő évi kerékpáros szezon elejétől már elérhetőek lesznek mindenki számára.

A már említett további projekteket március-április során nyújtjuk be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz" – mondta.

Strandolás közben is biztonságban lesznek a kerékpárok

"Elsődleges cél a mindenki számára nemzetközi szintű, könnyen elérhető, az alapszolgáltatásokat illetően térítésmentes, egységes arculatú,

jó minőségű kerékpár-turisztikai hálózat kialakítása,

melyben a lehetőségekhez mérten könnyen kapcsolódóvá tudjuk tenni az aktív-turizmus egyéb területeit, mint a kajak-kenu, a vitorlázás, a természetjárás vagy akár a lovaglás" – mondta Masa Zoltán.

Azt is mondta, alapelv volt, hogy az attrakciók könnyen megközelíthető, elérhető helyeken épüljenek meg, amiket a jövőben csillagtúrákkal, kerékpározható utakkal bővítenének.

Kerékpáros Magyarország Szövetség növelni szeretné a kerékpáros turizmus erejét Forrás: Origo

A kerékpáros turisták minden igényét kielégítő Túraközpontokat alakítanak ki olyan szolgáltatásokkal, mint szerviz, kerékpárbérlés, tárolás, elsősegély, Info-Pont, túrák szervezése, mosdók, pihenőszobák kialakítása.

A szövetség elnöke azt mondta, létrehoztak számos Bringaparkot, ahol újszerű és rendkívül látványos szabadidősport attrakciók, „kerékpáros játszóterek" lesznek elérhetőek.

A tópartokon vízparti kerékpáros megállóhelyeket létesítenek, ahol

amíg a kerékpáros turisták strandolnak, a kerékpárok és azok teljes felszerelése biztonságban van

a zárt kerékpártárolókban.

Masa Zoltán azt mondta: "Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a kerékpáros társadalom egészét is a lehető legmagasabb színvonalú fejlesztésekkel szolgáljuk."