Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Botrány az uszodában egy melegszervezet miatt

Vágólapra másolva!
Kitiltották egy budapesti uszodából a melegeket - ez jelent meg több híroldalon. Ami persze hazugság. Kiderült, hogy csak annyi történt, hogy egy melegszervezet azt szerette volna, hogy külön sávban, egy órában úszást oktathassanak, és az oktatót ők hozzák magukkal, ami azonban ütközött az uszoda házirendjével. És ezért nem teljesíthették a kérésüket.
Vágólapra másolva!

A Ripost szerint "műbalhé, ez a pontos megnevezése" annak, amit a melegek, leszbikusok, transzneműek sportegyesülete, az Atlasz csinált az elmúlt napokban. Az történt ugyanis, hogy az Atlasz szeretett volna a melegeknek, leszbikusoknak és transzneműeknek egy külön, elkülönített úszósávot bérelni a Hegyvidéki Sportcsarnokban, közelebbről a MOM-uszodában.

Tiltja a házirend

Mindez azt jelentette volna, hogy a melegek külön sávban szerettek volna úszni és úszást oktatni. A lap szerint működött is volna a dolog, de az oktatást a szervezet saját edzőjével az uszoda házirendjének 3. pontja biztonsági okok miatt egyértelműen kizárja.

Értelemszerűen egyetlen biztonságos uszoda a világon nem enged be idegen edzőket, hiszen nem vállalhat értük felelősséget. A Ripost szerint azonban a külön úszósávban elkülönülni vágyó szervezet ragaszkodott volna a külön edzőhöz is, amit a szabályok nem tettek lehetővé. A lap azt írja: a szabályok betartatását diszkriminációnak nevezni meglehetősen furcsa dolognak tűnik. Kreált álbotránynak inkább.

Tájékozódás nélkül

Ezt követően néhány blog- és híroldal mémeket, propagandaanyagokat kezdett gyártani. Hátrányos megkülönböztetés miatt panaszt tettek az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mondván, hogy nemi identitásuk miatt megtagadták tőlük az uszoda használatát. A hivatal nem tehetett mást, eljárást indított. Az eljárás jelenleg is zajlik.

Egyébként a Ripost szerint a legtöbb újság mindenféle tájékozódás nélkül írt az ügyről. Többen abba kapaszkodtak, hogy az uszoda először helyt adott a kérelemnek, majd visszakozott. Azonban csak később tisztázódott, hogy az oktatást saját edzővel tudta volna csak megoldani a melegek sportegyesülete, amit tiltanak a szigorú biztonsági előírások.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez