Így kapcsolódik egymáshoz a Jobbik és a rendőrgyilkos Győrkös István

MNA Magyar Nemzeti Arcvonal
Nagykovácsi, 2010. február 13. Az Egységes Magyarország Mozgalom Becsület Napja alkalmából tartott rendezvényt a Magyar Cserkészszövetség nagykovácsi parkjában. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Több szálon kapcsolódik egymáshoz a Jobbik és a rendőrgyilkos Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal. Vona Gábort korábban a barátjának nevezte, és együttműködési megállapodást is kötött a párttal annak a Betyárseregnek a vezetője, amely szervezet több arcvonalas megemlékezésen vett részt.
Vágólapra másolva!

Bár a Jobbik folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a rendőrgyilkos Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonalhoz (MNA), az tagadhatatlan, hogy például a Betyársereg-alapító Tyirityán Zsoltot, aki Vona Gábort egy Index-interjúban a barátjának nevezte, a hungarista szervezet honlapján megjelent cikkben MNA-tagként említik – olvasható a 24.hu oldalán.

Így áramlottak a pénzek

A Jobbikhoz számos szállal kötődő Betyársereg előszeretettel vett részt megemlékezéseken a hungarista szervezettel, „érdeklődési körük”, szubkultúrájuk összeköti őket. A Betyársereg és a Jobbik 2009-ben kötött együttműködési megállapodást, amit egy furcsa incidens zavart meg 2011-ben, amikor Tyirityán Zsolt akkora erővel ütötte meg Novák Előd arcát, hogy

lerepült a szemüvege, és belülről felrepedt a szája.

Novák azt nehezményezte, hogy a Betyárseregben erénnyé próbálták tenni a börtönviseltséget, egyes hírek szerint pedig Tyirityánt börtöntölteléknek nevezte. A verekedést követően a Jobbik felszólította tagjait, hogy hagyják ott a Betyársereget. Hogy a szakítás nem volt végleges és komoly, az világos.

Vona Gábor Tyirityán Zsolttal és a Betyársereg tagjaival Forrás: Atv.hu

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) 2011 és 2015 között több mint 38 millió forintot kapott a Jobbik akkori pártalapítványától, a Gyarapodó Magyarországért Alapítványtól – ezt tavaly az Átlátszó nem kis nehézségek után tudta meg, miután megkapták a titkolózó szervezet polgárjogi szerződéseit. A HVIM alapítója az ásotthalmi jobbikos polgármester, Toroczkai László, aki a Betyársereg létrehozásánál is bábáskodott. A vármegyések honlapján a Betyársereg a partnerek között szerepel.

Botrányok

A HVIM szervezi egyebek mellett a Magyar Szigetet, ahol az utóbbi években több jelentős botrány is volt. 2009-ben bőrfejűek támadtak a verőcei cigányokra, a Magyar Sziget elnevezésű rendezvényre tartó, „fehér Magyarországot” hirdető fiatalok

egy terhes nőt és egy fiatal roma fiút vertek meg.

A rendőrség fokozott ellenőrzést is tartott a Pest megyei településen.

Zagyva György Gyula 2010-ben újságírókat fenyegetett meg Fotó: Origo

2010-ben életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek című hetilap munkatársait a fesztiválon. Interjút is csak előre egyeztetett személyekkel készíthettek. Zagyva György Gyulával, a Jobbik akkori parlamenti képviselőjével is találkozhattak egy faházban. Zagyva leheveredett egy ágyra, és a kezében tartott karikás ostorral beszéd közben úgy hadonászott, hogy nem lehetett tudni: ütni fog, vagy csak gesztikulál. „Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg...nánk titeket. És ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el” – érzékeltette a helyzet komolyságát Zagyva.

Közös évzáró túra

2011-ben a Magyar Szigeten náci karlendítéssel köszöntötte a színpadon fellépő Sagát, a 77 embert lemészároló Anders Behring Breivik egyik kedvenc előadóját a szélsőjobboldali brit párt, a British National Party titkára – számolt be a The Sun. A brit lap szerint a fesztiválon, amelyen neonácik ezrei vesznek részt egész Európából, Chris Hurst karlendítését a svéd énekesnő is viszonozta.

A Magyar Nemzeti Arcvonalnak és a Betyárseregnek több közös rendezvénye volt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A HVIM 2015 januárjában az „összefogás jegyében”

a Magyar Nemzeti Arcvonal által szervezett „Évzáró túrán” vett részt,

amin a két szervezet különböző csoportjai mellett a Pax Hungarica Mozgalom is képviseltette magát. A HVIM beszámolójában a következőket írja: „Felemelő érzés volt látni, hogy a dél-magyarországi hazafiak, szervezettől függetlenül közösen vesznek részt egy programon” – írja a PestiSrácok.hu.

Így reagált a Jobbik

A Jobbik egyetlen politikusa sem tagja, szimpatizánsa vagy támogatója sem a Magyar Nemzeti Arcvonal, sem az MNA 1989 nevű szervezeteknek. A Jobbik sem hivatalos, sem nem hivatalos kapcsolatban nem áll és állt ezekkel a szervezetekkel. Sőt, Győrkös és az MNA elmúlt évekbeli nyilatkozatai kimondottan ellenségesek a Jobbikkal szemben, többek között a „zsidó pártokrácia” képződményének titulálta a Jobbikot. Vona Gábornak és a jobbikosoknak nincs olyan barátja, telekszomszédja, de még csak kapcsolatban sem áll olyan személlyel, akit terrorizmus támogatásával, az illegális bevándorlás elősegítésével, vagy nukleáris technológiával való kereskedéssel vádolnának, mint Gaith Pharaont. Sem a Jobbik, sem a Jobbik pártalapítványa nem támogatta semmilyen anyagi formában a Munkáspárttal együttműködő MNA-t – közölte az Origóval a Jobbik.

Szegedi Csanád és Orosz Mihály Zoltán

Az MNA volt az a szervezet, amely kirobbantotta a Szegedi Csanád-ügyet. A szervezet folyamatosan támadta az EP-képviselőt zsidó származásával. Később az MNA szivárogtatta ki azt a hangfelvételt, melynek révén kiderült, hogy Szegedi Csanád uniós forrásokból ígért pénzt az őt származásával zsarolónak. Ezután a Jobbik eltávolította Szegedi Csanádot. Szegedi eltávolításában a legnagyobb szerepet Novák Előd játszotta, akihez egyes hírek szerint a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali portál köthető. Az MNA többször is publikált a kérdéses portálon.

Orosz Mihály Zoltán, Zagyva György Gyula és Tyirityán Zsolt társaságában Érpatakon Forrás: Origo

Szegedi távozása után az MNA vezetője többször is kiállt a Jobbik mellett.

Az MNA mindkét szárnya ápol egyébként kapcsolatokat Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármesterrel – Győrkös István egy beszéde az önkormányzat honlapján is olvasható. Vona Gábor pártelnök korábban „elsöprően pozitívnak” nevezte az „érpataki modellt”. Orosz Mihály Zoltánnal többször együtt tartott lakossági fórumot is. Vona Gábor fejében állítólag még az is megfordult, hogy Oroszt felkérje a Jobbik alelnökének. Az MNA pedig szolidaritást vállalt Orosz Mihály Zoltánnal, kitartást kívánt a harcához.

Nagy segítséget adtak

A Jobbikot nem véletlenül emlegetik a MNA-hoz hasonló szervezetekkel összefüggésben, szárnyaik alatt sokáig ott volt a feloszlatott rasszista-militáris Magyar Gárda is. Köztudomású, hogy a Jobbikot a szélsőséges eszméket valló szervezetekkel való kokettálás és a szélsőjobbnak szóló kiszólások, kikacsintások duzzasztották akkorára, hogy saját parlamenti frakciót tudtak alapítani.

A Jobbik egyetlen politikusa sem tagja, szimpatizánsa vagy támogatója a Magyar Nemzeti Arcvonal vagy az MNA 1989 nevű szervezeteknek. A Jobbik sem hivatalos, sem nem hivatalos kapcsolatban nem áll ezekkel a szervezetekkel – mondta többek között csütörtökön Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Pestisrácok.hu-nak.