Változtatási tilalom a Római-parton

bicikli római-part
Sokan bicikliztek a Római-parton
Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el a Római-part parti sávjára szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Határoztak arról is, hogy a főváros saját buszokkal oldja meg a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása miatti szerelvénypótlást.
Vágólapra másolva!

Tarlós István október 14-i sajtótájékoztatóján a római-parti mobilgát kapcsán egyesek által emlegetett „ingatlanpanamával” kapcsolatban azt mondta, hogy a III. kerületnek és a fővárosnak is el kell rendelnie a változtatási tilalmat a parti sávra.

Az óbudai képviselő-testület egy nappal később döntött - szintén Tarlós István kezdeményezésére - a változtatási tilalom elrendeléséről.

A Fővárosi Közgyűlés a fővárosi önkormányzat jóváhagyási körébe tartozó területre rendelte el a változtatási tilalmat a Duna-parti építési szabályzat V. üteme készítésének időszakára, annak hatálybalépésig.

Biciklizők a Római-parton Forrás: Origo

A főpolgármester az ülésen azt mondta, hogy a római-parti védmű terve januárra készül el, ezzel párhuzamosan pedig egy tanulmány is készül arról, hogyan nézne ki a Nánási út, ha ott építenék fel a gátat.

Tarlós István kitért továbbá arra is, hogy a fővárosnak legalább 50 milliárd forintra lenne szüksége ahhoz, hogy Budapest mind a 68 árvízvédelmi vonalát az új szabályoknak megfelelő állapotba hozzák. Ezek közül a legveszélyesebb a Margitsziget, amelyet a sorban a Római-part, Angyalföld északi szakasza, a Víziváros és Újpest-Káposztásmegyer követ.

Saját buszokkal

Saját buszokkal oldja meg a főváros a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása miatti szerelvénypótlást - döntött a közgyűlés.

Felújított metrószerelvények a 3-as metró vonalára Fotó: Polyák Attila - Origo

A testület 23 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

A Főváros Közgyűlés kimondta azt is, hogy a járműpótlás ne a korábbi közgyűlési határozaton alapuló, új szolgáltatás megrendelése útján valósuljon meg.

Az LMP szerint a fővárosnak el kell kezdenie saját erőből felújítania a 3-as metrót, mivel a kormány és a Fidesz-KDNP a „budapestiek életével játszik” a rekonstrukció késleltetésével – hangoztatta a közgyűlés kezdete előtt tartott sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, a párt budapesti képviselője.