Ötből négy magyar megszüntetné az óraátállítást

óraátállítás
Az Európai Unió 1996-tól egységesítette a nyári időszámítás szabályait
Vágólapra másolva!
A magyarok 80 százaléka eltörölné az óraátállítást – derült ki egy friss, a küszöbön álló átállítás előtt publikált felmérésből. Október 30-án ugyanis egy órával vissza kell tekerni a vekkert.
Vágólapra másolva!

A magyarok 80 százaléka, ötből négy ember eltörölné az óraátállítást – derült ki a Szállás.hu felméréséből. A kutatás szerint minden 5. válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a vekkert. A helyes válasz: éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára.

Az óraátállítást ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át,

míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, és így a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna.

Október 30-án lép életbe a téli időszámítás, ekkor kell egy órával visszaállítani a vekkereket Forrás: rtve.es

A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását és a nehézkes átállást említi problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: 10 emberből 4 számára a korai sötétedéshez rossz közérzet társul, a válaszadók kétharmada ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Az 55 év felettiek többségének egészségi problémái vannak az óraátállítást követően.

A téli időszámításra való átállás támogatottsága a településmérettel fordítottan arányos: a kisebb települések lakói között népszerűbb ez az elképzelés, mint a nagyobb városokban.