Nyolcszázmilliós áfacsalás bűnszervezetben

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
A Kecskemétről irányított bűnszervezet főként kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szerzett be Csehországból és Szlovákiából, a termékek után azonban nem fizette be az általános forgalmi adót. Országszerte voltak házkutatások, 12-en kerültek előzetesbe. 
Vágólapra másolva!

A csalók technikája az volt, hogy az áfa befizetése helyett újra számlákat állítottak ki Csehországba és Szlovákiába, valós tevékenységet nem végző magyar cégek nevében.

Ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A gyanú szerint a bűnszervezet cégeit egy Borsod megyei vállalat is használta csaláshoz. Ez a cég elsősorban cukrot és csokoládét szerzett be az Európai Unió tagállamaiból, a termékeket azonban belföldiként tüntették fel a magyar céghálótól származó fiktív számlákkal.

Ez a gazdasági társaság kétszázhúszmillió forinttal csökkentette fizetendő áfáját.

Az adónyomozók az ország majdnem minden megyéjében tartottak házkutatásokat, és bizonyítékokat foglaltak le. Az okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, bankszámlákat, valamint a borsodi gyár vagyonát is zárolták.

Eddig tizenöt embert hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás miatt, közülük tizenkettőt őrizetbe vettek, és előzetes letartóztatásba helyeztek.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásért akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.