Magyarországra is került a szalmonellás lengyel tojásból

Ez zsír! Ma van a tojás világnapja! Ezért imádjuk!
Vágólapra másolva!
Kiemelten ellenőrzi a lengyel tojásszállítmányokat az élelmiszer-felügyelet, november 4-ig minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt megvizsgálnak.
Vágólapra másolva!

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A riasztás az Európai Unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén keresztül érkezett. A fertőzött tojásokat, illetve a belőlük készült termékeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból.

A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321" azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.

A Nébih arra figyelmeztet, hogy akihez ezzel az azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás kerül, ne fogyassza el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítse.

Hasmenés, hányás, magas láz

A szalmonella baktérium – nem megfelelő hőkezelés esetén – élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését.

Ez november 4-ig tart, és minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint.

A szakemberek a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek.