Az oroszok tagadják a bekéretést, szerintük csak beszélgettek

Külgazdasági és Külügyminisztérium
A Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete március közepén
Vágólapra másolva!
Oroszország magyar nagykövetsége szerint az orosz nagykövetet nem berendelték a külügyminisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg egy orosz állami tévéműsorban 1956-ról elhangzottak miatt. A nagykövetség szerint Magyarország nem tiltakozott a tévéműsor miatt, és jegyzéket sem adott át. A külügyminisztérium szerint viszont az oroszok csűrhetik-csavarhatják a dolgot, a nagykövetet bekérették. Eközben az MSZP azt közölte, elnöksége megtárgyalja Havas Szófia párttagságának felfüggesztését. Havas Szófia egy orosz műsorban CIA-s akciónak, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccsnak nevezte 56-ot.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) folytatott megbeszélésen megerősítette, hogy Oroszországnak az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megítélése változatlan, a magyar fél pedig jegyzéket nem nyújtott át és tiltakozást sem jelentett be - jelentette ki Irina Zvonova, a magyarországi orosz nagykövetség szóvivője október 26-án, szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

Egyszerű beszélgetés volt

A szóvivő szerint a nagykövetet késő este hívták be a KKM-be, miután az orosz állami televízióban a forradalom 60. évfordulója kapcsán kifogásolható kijelentések hangzottak el a magyar '56-ról. "A magyar fél felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövetet nem berendelték a külügyminisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg" - mondta Zvonova.

az ezen a témán dolgozó újságírók és tudósok önálló véleménnyel, önálló állásponttal rendelkeznek ezekről az eseményekről" - tette hozzá.
Zvonova elmondta, hogy a magyar fél kifejtette álláspontját az orosz médiában elhangzottakkal kapcsolatban.

- hangoztatta a nagykövetség szóvivője.

A külügy szerint senkitől sem viselik el 56 megalázását

A külgazdasági és külügyi tárca az orosz nagykövet bekéretésével kapcsolatban, még a megbeszélést megelőzően

közölte, hogy világossá fogja tenni: "senkitől sem viseljük el", hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról

és annak hőseiről.

Irina Zvonova nyilatkozatára reagálva a magyar külügy a következőket közölte: "Lehet csűrni-csavarni, lehet nagyhatalmi értelmezéseket használni, ettől még

Az orosz nagykövetség szerint csak beszélgetés volt a külügyminisztériumban Forrás: Origo

A történészek dolga

Irina Zvonova szerint a magyar diplomáciai tárcánál kedden folytatott megbeszélés során a felek egyetértettek abban, hogy az adott kérdés megítélése a történészek dolga. Szergejev a megbeszélésen kifejtette, hogy Oroszországban az újságírók és a tudósoknak feltétlen joguk van a saját véleményhez és állásponthoz.

Jelcin bocsánatot kért 56-ért

1992 novemberében Borisz Jelcin orosz államfő magyarországi látogatása idején az Országgyűlésben mondott beszédében megkövette a magyar nemzetet az 1956-os szovjet beavatkozásért. 2006 februárjában Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnök megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a mai Oroszország nem visel felelősséget az 1956-ban történtek miatt.

- mondta Putyin. Hangsúlyozta, hogy Moszkva megérti az erkölcsi, morális tanulságokat, vállalja azok terheit, és kész meghaladni őket a jövő érdekében.

Ugyanebben az évben, az 50. évforduló alkalmából az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács tagjai nyilatkozatban fejezték ki erkölcsi felelősségérzetüket és sajnálatukat a fél évszázaddal korábbi szovjet beavatkozás miatt.

Szólásszabadság dolga

Dmitrij Kiszeljovot, az orosz állami médiaholding (VGTRK) vezérigazgató-helyettesét a RIA Novosztyi szerint "meglepte", hogy egy általa vezetett és szerkesztett tévéműsorban az 1956-os forradalomra vonatkozó állítások miatt behívták az orosz nagykövetet. Kiszeljov a hírügynökségnek kijelentette, hogy nem vonja vissza az általa a vasárnapi Vesztyi Nyegyeli (a hét hírei) műsorban elmondottakat, és meglepte az, hogy az újságírói tevékenység ilyen reagálást vált ki.

egyikük mellett sem foglalva állást. Ha Moszkvában a magyar nagykövetet a magyar média minden Oroszországgal kapcsolatos mondata miatt behívatnák, akkor gyorsan lejárná a cipőjét" - mondta.

A műsor szerint az USA állt mögötte

A Ria Novosztyi szerint Kiszeljov műsorában azt firtatta: "Lehet, hogy éppen akkor, Magyarországon ez volt az első színes forradalom a barátai országainkban lezajlottak közül?" Kiszeljov azt sejttette, hogy nyugati hatalmak, vagyis az Egyesült Államok állt mögötte. A műsorban azt is állították, hogy ezrével engedtek el nácikat a börtönökből.

Az MSZP kizárhatja Havas Szófiát

Az MSZP országos elnöksége soron kívüli ülésén megtárgyalja Havas Szófia párttagságának azonnali felfüggesztését és a fegyelmi eljárás megindítását - közölte az ellenzéki párt.

Havas Szófia, aki a szocialista párt egészségügyi tagozatának elnöke, sajtóbeszámolók szerint

az orosz állami televízió egyik műsorában gyalázta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot,

a forradalom kitörését a nyugati titkosszolgálatok művének, egy CIA-s akciónak, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccsnak tartotta.

Az MSZP büszkén vállalja Nagy Imre örökségét

Az MSZP közleményében rögzítette, véleményük az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán világos:

Nagy Imre örökségét büszkén vállalják, a hősök és áldozatok emlékét kegyelettel megőrzik.


Ez azt jelenti, hogy aki a párt tagjaként ezzel ellentétes nyilatkozatot tesz, az megsérti az MSZP alapszabályát - közölték. Azt írták, Havas Szófia forradalomról tett nyilatkozata teljes egészében szembe megy a szocialista párt álláspontjával, bár tudják, véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, melynek során 1956-ban elveszítette édesapját.