Tisztára mossák a szennyest a budapesti börtönben

büntetésvégrehajtás higénikus mosoda megnyitó Higénikus mosoda a Fővárosi Bv. Intézet területén
Higénikus mosoda a Fővárosi Bv. Intézet területén
Vágólapra másolva!
400 millió forintból építettek új mosodát a Venyige utcai börtönben. A mosodában  összesen150 rab dolgozik majd, három műszakban. Naponta kilenc tonna ruhát mosnak majd ki. 
Vágólapra másolva!

A mosást végző állami cég két börtönben, a pálhalmaiban és a budapesti Venyige utcaiban dolgoztat majd a rabokkal, akik ezért pénzt kapnak. Ennek egy részét magukra költhetik, egy részéből pedig a fogva tartásukat fedezik.

Fotó: Hirling Bálint - Origo


A két mosodában összesen 3 millió kiló ruhát mosnak majd ki évente,

ezzel pedig az üzemeltető cég az ország egyik legnagyobb mosodája lesz. Az egyes börtönökben eddig is voltak kisebb mosodák, ezekben azonban elsősorban a rabok ruháit tisztították.

Az átépítésben és felújításban a rabok is részt vettek:

húszan, közel 15 ezer órát dolgoztak.

Az új mosoda megfelel a higiéniai követelményeinek, és energiatakarékos berendezéseket telepítettek, többek között a legmodernebb gőzfejlesztőt.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka (balra elöl) és Tasnádi László rendészeti államtitkár (jobbra elöl) Fotó: Hirling Bálint - Origo

– ezt az átadáson mondta a rendészeti államtitkár. Tasnádi László azt is hozzátette, hogy a kormány ezután is segíti majd a börtönöket a fejlesztésekben.

2010-ben a rabok 60 százaléka dolgozott, most azonban már a 87 százalékuk

– mondta.

A mosodákat üzemeltető cég 650–700 rabnak ad munkát, főleg a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben, illetve most már a mosodákban is.