Százmilliós kutyapadtendert is lebuktatott már az OLAF

Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy évben összesen 24-szer figyelmeztette a magyar hatóságokat az Európai Csalás Elleni Hivatal, túlárazott munkagépekre, de aranyáron fejlesztett kutyafuttató padra is kértek uniós támogatást a csalással gyanúsított pályázók.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen segíti tippekkel a magyar hatóságokat az unió csalás elleni hivatala: az OLAF 2012 óta összesen 24 ajánlást tett csalás gyanújával a Legfelsőbb Ügyészségnek – mondta el Fazekas Géza szóvivő, annak apropóján, hogy a Fővárosi Ügyészség hétfőn újabb, az OLAF-tól érkezett ajánlás alapján emelt vádat.

Túlpörgették a számlagyárat

Mint arról az Origo is beszámolt, a csalással gyanúsított erdészeti cég vezetője és annak cégügyekben járatos társa munkagépekre kért vissza nem térítendő támogatást. A megvásárolni kívánt gépek árát viszont számlaláncolat és közbeiktatott cégek segítségével emelték irreálisan magasra.

200 millió forint helyett így

több mint 350 milliós támogatáshoz jutottak,

ebből pedig lebukásukig 180 milliós haszonra tettek szert.

Aranyárban a kutyapad

Az OLAF ugyanakkor egészen extrém csalási ügyekben is tippet adott:

egy gyanúsított például 110 millió forintnyi forrásra pályázott egy már létező, kutyáknak szánt hidroterápiás futópad továbbfejlesztése céljából.

Ehhez két segítőtársával hamis számlákat és iratokat is benyújtottak, valós fejlesztési terveik azonban nem voltak a hatóságok szerint.

Egy harmadik ügyben idén januárban emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, az OLAF itt egy nyomdaipari gépekkel kapcsolatos csalási ügyben nyújtott segítséget – az ügy elsőrendű vádlottját áprilisban első fokon egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre, társát 300 ezer forint megfizetésére kötelezte az illetékes bíróság.

Nem nyomoznak, csak jeleznek

Fazekas Géza szerint az OLAF és a magyar társszervek együttműködése zökkenésmentes: bár az uniós hivatalnak nincs saját nyomozati jogköre, segíti a nemzeti hivatalok munkáját, a gyanúsnak ítélt pályázatok esetében jelzést küld az ügyészségeknek.