Párbeszéd: nem kerülhető el a négynapos munkahét

Karácsony Gergely; Szabó Tímea
Budapest, 2016. január 10. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) újraválasztott társelnöke, a párt elnökségének tagja beszél (j), mellette Karácsony Gergely, a PM újraválasztott társelnöke, a párt elnökségi tagja a PM tisztújító kongresszusa utáni sajtótájékoztatón a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban 2016. január 10-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Munkahelyek százezrei tűnhetnek el a következő években a technológia fejlődése, a gazdaság átalakulása következtében. Ideje, hogy a kormány levonja a következtetéseket a felismeréséből - írta a közleményében a Párbeszéd. Szerintük a négynapos munkahét lenne a megoldás. 
Vágólapra másolva!

350-400 ezer munkahely szűnhet meg a jövőben Magyarországon a digitalizáció elterjedése miatt - ezt maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta el egy rendezvényen, olvasható a Párbeszéd közleményében. Arról is beszélt, hogy a következő években a gyártási folyamat

egyre inkább a digitalizációra épül majd, amelynek hatásai Magyarországon is megjelennek.

A negyedik ipari forradalomnak nevezett átalakulás – a digitalizáció és a magasan képzett munkaerőt is fenyegető automatizáció - megtizedelheti a munkahelyeket a párt szerint. Egyre kevesebb a hagyományos értelemben vett munka. Ezért is érdemes a munkaidőalapot csökkenteni, hogy több embernek juthasson munkahely.

A Párbeszéd a négynapos munkahét bevezetését javasolja,

mert szerintük ennek bevezetésével nagymértékben növekedne a termelékenység, az életminőség és a valódi foglalkoztatottság is.