Vágólapra másolva!
A Fidesznek biztos forrásból származó információi vannak arról, hogy fizetett provokátorok zavarhatják meg a vasárnapi állami ünnepséget - mondta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Hidvéghi Balázs azt mondta: A hírek szerint

az alvilághoz köthető figurákkal "együttműködésben" provokálnának a rendzavarásra készülők.

Az Együtt részéről Juhász Péter és Szigetvári Viktor is az állami ünnepség megzavarására buzdít, a Civil Ellenzéki Kerekasztal nevű szervezet pedig szintén provokációra, balhéra készül - tette hozzá. Egyúttal emlékeztette arra, hogy a figyelmet: akik fizikai erőszakra buzdítanak, azok kimeríthetik a garázdaságra felbujtás tényállását is.
A kommunikációs igazgató pártja nevében arra szólította fel a baloldalt, ne zavarja meg az ünnepet, ne provokáljon, "értse meg, hogy egy nemzeti ügyről, egy nemzeti ünnepről van szó, amelyet méltón és békésen szeretnénk megünnepelni". Azt is mondta, hogy

Tíz évvel ezelőtt az 1956-os forradalom 50. évfordulóját a Gyurcsány-kormány és a baloldal tönkretette, "most ugyanezek az emberek ugyanerre készülnek" - jegyezte meg a kommunikációs igazgató.
A biztonsági intézkedésekre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, a megfelelő előkészületek megtörténnek, de "mi egy békés megemlékezésre készülünk", és "szeretnénk, ha nem kordonok, hanem egy szabad közös ünneplés" jellemezné a vasárnapot.
A vasárnap délutáni állami díszünnepségen, a Kossuth Lajos téren Orbán Viktor és Andrzej Duda lengyel államfő mond beszédet.