Gyújtson gyertyát Ön is az ’56-os hősök tiszteletére!

gyertya
Vágólapra másolva!
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához érkezett. Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa azt kéri, november 4-én este 7 órakor mindenki gyújtson egy gyertyát a forradalom és szabadságharc emlékére, az '56-os hősök tiszteletére.
Vágólapra másolva!
Gyújtson gyertyát Ön is november 4-én. Forrás: --

Október elején, amikor Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszámoltak az Emlékév eseményeiről, Schmidt Mária annyit kért mindenkitől:

november 4-én este 7 órakor gyújtson egy gyertyát a forradalom és szabadságharc emlékére, az '56-os hősök tiszteletére.

Idén más lesz a megemlékezés

Az emlékezetkultúra szempontjából is kiemelkedő az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának méltó megünneplése – mondta korábban Balog Zoltán, aki az október 23-i központi ünnepség kapcsán elárulta: a szervezéskor cél volt, hogy ne az állami protokoll uralja az eseményeket, ezért is hívnak meg elsősorban olyanokat, akik 1956-ban kiálltak a magyarok ügye mellett. A miniszter hozzátette: azt szerette volna elérni, hogy az emlékév során minél több, a forradalomban részt vevő ember szólaljon meg, kimondottan olyanok, akik közvetlenül segítettek a szabadságharc áldozatain.

A központi ünnepség főbb programjai:
Október 22-én este az Erkel Színházban tartanak nagyszabású megemlékezést, majd másnap reggel a nemzeti lobogó felvonásával veszi kezdetét az eseménysorozat, melynek részeként délután három órakor rendeznek díszünnepséget a Kossuth Lajos téren. Este az Operaházban ünnepi díszhangverseny lesz. Kitért arra is: október 25-én tartja díszülését a Magyar Országgyűlés, melyen vendégként Stanislaw Tillich volt szászországi miniszterelnök, a német törvényhozás felsőházának elnöke és Marek Kuchcinski varsói házelnök vesz majd részt. Balog Zoltán kijelentette: az 1956-os Emlékbizottság kezdeményezte a parlamenti pártoknál, hogy a forradalom és szabadságharc eszmeisége jegyében közös nyilatkozattal és közös ünnepléssel emlékezzenek az évfordulón.

Az egész világon ünneplik a magyar hősöket

12 fővárosi és 17 vidéki helyszínen 70 művészeti produkció, 80 kiállítás, 20 kutatóprogram, valamint 26 egyéb jellegű projekt jön létre idén. Összesen eddig 355 település érintett a programokban, de óriásplakátokkal, épülethálókkal és felfestésekkel is emlékeztetnek a hat évtizeddel ezelőtt történtekre. A nyugat-európai nagyvárosokban, így

többek között Berlinben és Zürichben „köszönőkoncertekkel" ünneplik majd az '56-os magyarországi eseményeket, de a világ szinte minden táján, például az USA-ban és Kanadában is tartanak megemlékezéseket.

Budapest, VIII. Népszínház utca, villamosvégállomás. Balra a Csokonai utca torkolata 1956-ban. Fortepan

Selfie a gyertyagyújtásról

Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa, az 1956-os Emlékbizottság társelnöke hangsúlyozta: a szabadság és a függetlenség iránti elkötelezettség és vágy 1956-ban és ma, 2016-ban is összekovácsolja a nemzetet. Az 1956-os Emlékév során olyan emberek teljesítményét kívánják felmutatni, akik „nem készültek hősöknek, de a történelem egy adott pillanata választás elé állította őket, és akkor meghozták azt a döntést, hogy harcolnak a szabadságért és a függetlenségért."
Az '56-os Emlékév kormánybiztosa mindenkit arra kért, hogy a forradalom és szabadságharc leverésének napján, november 4-én este 7 órakor gyújtson egy szál gyertyát az áldozatok emlékére, amit akár „selfie" formájában is örökítsenek meg.