Tüntetés a Kossuth téren

Lásd meg az embert! Demonstráció egy emberséges Magyarországért a Kossuth téren. 2016.09.30.
Lásd meg az embert! Demonstráció egy emberséges Magyarországért a Kossuth téren. 2016.09.30.
Vágólapra másolva!
Civil szervezetek tüntettek a Kossuth téren a kormány migránspolitikája ellen. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és a Krétakör szervezésében zajló, "Lásd meg az embert" elnevezésű esemény kezdetén néhány százan (a szervezők szerint több ezren) jelentek meg a Kossuth téren.

"Azok az emberek, akik Európa felé veszik az irányt, többségükben háborúk és diktatúrák, vagyis a végletes kiszolgáltatottság elől menekülnek. Ráadásul ezeknek az embereknek több mint fele kiskorú! Európa, és benne Magyarország, számukra az egyetlen esélyt: a reményt jelenti. Ha visszautasítjuk a segítséget, akkor mi is felelőssé válunk a szenvedéseikben" - írta a Magyar Helsinki Bizottság az esemény Facebook-oldalán.

Civil szervezetek tüntettek a Kossuth téren Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Schilling Árpád rendező, a tüntetés egyik kezdeményezője arról beszélt, hogy nem a kormánnyal jöttek foglalkozni, hanem közösen gondolkodni, és kifejezni, hogy a szeretet és a befogadás mellett állnak. Később arról beszélt, hogy a kötelező kvóta az államok közti szolidaritásra tett kísérlet volt, de megbukott, így szerinte nincs miért szavazni.

A demonstráción felszólalt Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, aki azt mondta, hogy az egészségügy kiáll az elesettek mellett, valamint Donáth László lelkész is, aki arról beszélt, hogy a magyar társadalomban az uszítás mellett annak is van tradíciója, hogyan lehet nemzedékeken keresztül megőrizni emberségünket.

Sándor Mária Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Felszólaltak a Tanítanék Mozgalom képviselői is. Pilz Olivér azt mondta, tanárként felelősségük van az ide érkező - vagy már itt lévő - gyerekekkel kapcsolatban is (a Tanítanék Mozgalom másik alapítója, Pukli István néhány napja bejelentette, hogy kilép a mozgalomból, mert nem ért egyet azzal, hogy részt vesznek a demonstráción).

A demonstráción Bálint András elszavalta József Attila Levegőt! című versét, és fellépett többek között Molnár Piroska, Bródy János és Bornai Tibor is.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A rendezvény végén útnak indították az Aleppó című festményt, amit több mint 30 képzőművész készített. A szervezők azt mondták, a festmény addig lesz úton, amíg nem lesz béke Aleppóban.