Garázskapunyitó lehetett a Teréz körúti robbantó távirányítója

Robbanás Király utca
Budapest, 2016. szeptember 25. A Teréz körút 2-4. házszámnál szeptember 24-én éjszaka történt robbantás nyomai 2016. szeptember 25-én, a helyszínelés után. A robbantás célpontjai a rendőrjárőrök voltak. A házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet súlyosan megsebesített két rendőrt. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Egyszerű garázskapunyitó távirányítóval hozhatta működésbe a bombát a Teréz körúti robbantó, értesült a Hvg.hu. A lap úgy tudja, a rendőrök felkeresik azokat, akik egy adott típust rendeltek az utóbbi időben. A nyomozásban a Terrorelhárítási Központ is részt vesz. 
Vágólapra másolva!

Teljesen átlagos, egyebek mellett garázskapuk nyitására használt távirányítóval robbanthatta fel a bombát a Teréz körúti támadó. A rendőrök egy bizonyos kft. által forgalmazott eszközök vásárlóit ellenőrzik – írja a Hvg.hu.

Itt robbant a bomba Forrás: MTI/Lakatos Péter

Egy vidéki vásárló mondta el a lapnak, hogy jártak nála a Készenléti Rendőrségtől, mert még tavasszal vett egy ilyen készüléket. A Hvg.hu azt írja: a nyomozók kifejezetten arra hivatkoztak, hogy azért jöttek ellenőrizni az általa vásárolt „távirányító és egycsatornás vevő modul"-t, mert a két rendőrt megsebesítő támadással „összefüggésben ilyet használtak".

A rendőrök most valószínűleg mindenkit végigjárnak, aki az utóbbi időben ilyet rendeltek.

A TEK is részt vesz a nyomozásban

A Terrorelhárítási Központ is része annak a nyomozócsoportnak, amely a Teréz körúti robbantás ügyében nyomoz – erről Bodnár Zsolt, a szervezet főigazgató-helyettese beszélt. Az eljárásról további részleteket arra hivatkozva nem közölt, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el.

A VI. kerületben, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél szombat éjjel történt a robbantás, amelyben két rendőr megsérült. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.