Jogerős: szabályosak voltak a Hortobágyi Nemzeti Park haszonbérleti szerződései

Vágólapra másolva!
A Kúria is helybenhagyta a Debreceni Ítélőtábla korábbi jogerős határozatát arról, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park nem sértett jogszabályt két vitatott haszonbérleti szerződés megkötésekor – közölte Kovács Zita, a HNP igazgatója pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatása szerint a táblabíróság mindkét esetben megállapította, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a nyertes pályázó, a pályázati eljárás és a szerződéskötés során nem sértett, nem került meg jogszabályt, a megkötött haszonbérleti szerződések nem ütköznek a jó erkölcsbe.

Felidézte, 2014 decemberében több, a haszonbérbeadásra irányuló pályázati eljárásban nem nyertes pályázó kezdeményezett peres eljárást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a nyertes haszonbérlő ellen, a haszonbérleti szerződés érvénytelenségének megállapítása érdekében.

Már első fokon is elbukták

A Debreceni Törvényszék a két ügyben lefolytatta a bizonyítási eljárást, és elutasította a felperesek keresetét. Az ítéletek ellen a felperesek fellebbezést nyújtottak be, azokat azonban a Debreceni Ítélőtábla is elutasította, mire a felperesek felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához.

A legfelsőbb bírói testület mint felülvizsgálati bíróság megállapította, hogy a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítélete szabályosan és helytállóan foglalt állást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által lefolytatott haszonbérleti eljárás és annak nyomán megkötött haszonbérleti szerződés érvényességére nézve.

A Kúria döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség, az véglegesen jogerőre emelkedett.

Kánai Edina, a HNP sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta: a haszonbérleti szerződésekkel kapcsolatban még egy ügy van bíróság előtt, abban október közepén várható ítélet.